Moderni slog vam bodo v stanovanju najlaže pričarali notranji oblikovalci. Vendar pa se lahko z malce poguma tudi sami spustite v drzno avanturo. Z upoštevanjem preprostih pravil, ki jih predstavljamo, sledite oblikovalskim načelom in dom boste spremenili v sodoben ambient, ki vam bo v veselje in navdih v prihodnjih nekaj letih.

Barve

Sodobne barve dajo interjerju značilen videz, še posebno, če so vključene na pravilen način. Na splošno lahko barve razdelimo v dve skupini: nevtralne in živahne. Med nevtralne spadajo črna, kremna, siva, temno rjava ter temno vijolični in bež odtenki. Pisane barve so svetlejše in vključujejo oranžno, rdečo in modro. Obe skupini sta bistvenega pomena pri oblikovanju modernega interjerja.

Barve ne smejo biti vpadljive: močnih barv naj bo v stanovanju le za odtenek. Prevladujejo naj nevtralne barve.

Vzorci

vzorci.jpg

Z detajli bogati vzorci, ki so značilni za tradicionalne prostore, nimajo v moderno opremljenem stanovanju kaj iskati. Moderni dekor in kič nimata ničesar skupnega. Mnogo bolje bo, če se boste odločili za ostre geometrijske oblike, preproste linije in umirjene odtenke v enotni barvni kombinaciji.

Materiali

Moderni materiali so prijetni, gladka površina pa deluje hladna na dotik. Zelo priljubljeno je pohištvo, okrašeno z usnjem ali izdelano iz kovine, stekla, kamna, marmorja in betona. Naj še enkrat spomnimo na uporabo nevtralnih barvnih tonov ali ene izmed treh močnejših barv. Izbrane barvne kombinacije naj bodo prefinjene in lahko vključujejo steklo s črnimi, srebrnimi ali sivimi detajli.

Moderni interjer lahko polepšamo tudi z lesom. Izberimo bež, sive, črne ali temno rjave odtenke. Pri izbiri pohištva bodite pozorni tako na stilne značilnosti kot na vrsto materialov, ki jih boste vključili v  videz stanovanja.

Dekorativni elementi

dnevna_soba5.jpg

Manj je več: to se še posebno lepo vidi v sodobno opremljenem interjerju. Izogibajte se nepotrebnih detajlov, kot so dvosedi, košare za časopis, bujno rastlinje in podobno, kar je pomembno predvsem za prečiščen in zračen videz prostora.

Talne obloge

Stilno oblikovane talne obloge so v sodobnem stanovanju enako pomembne kot stene in pohištvo. Les v niansah temnega ali svetlega kamna ali betona imajo notranji oblikovalci še posebno radi. Izogibajte se velikih preprog, ki tla prekrijejo od ene stene do druge. Izberite preproge enostavnih oblik v eni ali največ dveh barvah, krasi pa naj jih geometrijski vzorec.

Ideje, kako opremiti stanovanje v modernem slogu, najdete tukaj.