Napaka številka 1: hitenje brez načrtovanja

adaptacija.jpg

Velika večina domačih mojstrov vam bo razložila, da je načrtovanje izjemno pomemben del prenavljanja, pa tudi če gre samo za manjši projekt, ki ga nameravate izvesti ob koncu tedna. Brez načrta boste naredili več škode kot koristi. Na primer: radi bi prenovili kuhinjo. Pred tem morate natančno vedeti mere prostora in pohištva, potek električne in vodne napeljave – predvsem pa, kaj bi pravzaprav radi izboljšali. Dobro pripravljen načrt del vam b omogočil učinkovito in varčno prenovo.

Napaka številka 2: gradbena dela brez preverjanja

Preden začnete vrtati v zidove ali jih morda celo podirati, preverite, kje so vodna napeljava in električne žice. Tako se boste izognili poplavi in električnemu udaru ter vrtanju lukenj na napačnih mestih. Za večino stanovanj in hiš obstajajo načrti hišnih napeljav – dobro si jih oglejte in se prepričajte, kje potekajo. Če takšnega načrta nimate, lahko v trgovini z gradbenim materialom kupite naprave, ki zaznajo žične in cevne napeljave.

Napaka številka 3: podcenjevanje stroškov

Večina prenovitvenih del stane več, kot ste pričakovali. Največji vzrok so težave pri prenovi, na katere niste pomislili oziroma so se pokazale ob začetku del, veliko domačih mojstrov pa v proračun tudi pozabi všteti nekatere stroške. Več od proračuna boste odšteli tudi takrat, ko si med prenovo premislite in spremenite projekt. Če se na take nepričakovane dejavnike ne pripravite, boste v hudih težavah!

Če niste pazljivi, se lahko projekt zelo hitro podraži in preseže vaše finančne zmožnosti. Zato že v fazi načrtovanja na račun nepredvidenih stroškov proračun povečajte za 10 do 20 odstotkov. Posvetujte se s prijatelji, ki so že opravili podobno prenovo, in pripravite zanjo podobno vsoto denarja, pri tem pa upoštevajte, koliko dela so opravili sami, koliko časa je trajal in koliko so stali najeti izvajalci.

Napaka številka 4: pozabljena varnost

renovation.jpg

Kaj pa se mi lahko zgodi, saj sem doma! No, resnica je, da se večina nesreč zgodi prav med domačimi štirimi stenami, med obnovitvenimi deli pa se ta verjetnost samo še poveča. Posebno ko se nam mudi, kaj hitro pozabimo na zaščito – nesreča pa nikoli ne počiva. Zato varnost postavite na prvo mesto. Med delom z električno napeljavo se zavarujte pred udarom elektrike, ko boste postavljali in pritrjevali težko pohištvo, pa nosite zaščitno čelado.

Napaka številka 5: uporaba poceni materialov

Kadar ste prisiljeni varčevati s stroški, se po navadi zadovoljite s cenejšimi izdelki. Toda ena izmed največji napak pri prenavljanju doma je prav uporaba poceni materialov v želji, da bi bil projekt čim cenejši. Vedite, da dobite toliko, kot plačate. Prenovo boste morda res izpeljali ceneje, vendar so takšni materiali in izdelki manj trajni in odporni. Premislite, ali se vam jih splača vgraditi, nato pa jih že čez nekaj let popravljati ali celo zamenjati.