Hiša ob robu parcele

Hospic je postavljen je ob rob parcele in je prislonjen ob breg, da bi tako ostalo čim več prostora za dvorišče.  Skoraj kvadratni tloris ima jedro, okoli katerega se dviga stopnišče, ki povezuje skupne prostore v vseh nadstropjih. Pritličje je namenjeno upravi in izobraževanju, v dveh nadstropjih pa so sobe, ki so skupaj s kopalnicami opremljene po standardih za invalide.

02_hospic.jpg

V jedru so tudi servisni prostori in dvigalo, sobe za oskrbovance in drugi pomembni prostori pa so razporejeni po obodu in imajo velika, do tal segajoča okna. Za varnost in zasebnost skrbijo ograjice iz stekla, na njih pa je natisnjen ornament z narodnim motivom Jožeta Plečnika.

 

06_hospic.jpg

Prepoznavna oblika z videzom šahovnice

Arhitekti so želeli, da bi bila zgradba prepoznavna, zato njena oblika spominja na veliko kmečko peč, nekoliko pa tudi na Narodno univerzitetno knjižnico. Videz stavbe temelji na principu šahovnice, s polji svetlejše in temnejše fasadne opeke ter enakomernimi okenskimi odprtinami. Ustvarjalci so želeli doseči, da bi arhitektura pomagala pri oblikovanju varnega in domačega počutja stanovalcev, zato so uporabili tople materiale in barve ter ljudem razumljive in znane oblike.

 

04_hospic.jpg

Hiša, ki je prve bolnike sprejela konec decembra lani, je zasnovana tako, da ima ugoden ambientalen in psihološki vpliv. Hospic je dom za zadnje življenjsko obdobje in nosi v sebi predvsem resne strani življenja, bolezen in slovo, zato je bistvenega pomena možnost poistovetenja, pa tudi varnega počutja, poudarjajo arhitekti.