Med načrtovanjem del na  vrtu ne bi bilo slabo, ko bi se posvetovali z vrtnarji. Tako boste izvedeli vse o rastlinah, ki jih nameravate posaditi, vrsti zemlje, gnojenju, vlaženju in gostoti zasaditve. Vsi ti podatki so pomembni, kajti večina ljudi ne ve, kako visoko bodo posamezne rastline zrasle. Tako jih pogosto sadijo na napačnih mestih; seveda pa je cilj vseh kar najlepše in bujno zasajen vrt.

vrticek3.jpg

Najpogostejša napaka

V želji imeti kar najbolj bujen vrt mnogi zasadijo rastline pregosto. Prav tako je narobe, če jih boste zasadili na mestih, ki ustrezajo vam in ne njim. Zaradi tega se pogosto zgodi, da je rast prepočasna, zemlja, podnebje in lokacija pa neprimerni. Prav zdaj je čas, da pregledate strokovno literaturo in revije ali se po nasvet odpravite k strokovnjakom, ki vam bodo pomagali izdelati načrt zasaditve rastlin in izbrati najprimernejše vrste.

vrticek.jpg

Česa ne smete pozabiti?

Pri oblikovanju vrta je dobro poznati nekaj veščin o usklajevanju rastlinskih oblik in višin, komponiranju barv v skladu s časom cvetenja in podobno. Strokovnjaki priporočajo sajenje rastlin iz geografskega področja, v katerem živite. Te rastline so namreč že prilagojene na dane podnebne razmere.

Pomembno je tudi, da ne pretiravate . Prenatrpan vrt bo videti kaotičen in neestetski. Ko urejate vrt se zavedajte, da tudi tukaj veljajo podobna pravila kot pri urejanju stanovanja. Tako kot dom naj tudi dvorišče izraža vašo osebnost in naj bo kotiček, v katerem boste radi preživljali prosti čas.

Kaj pa, če živite v stanovanju?

Velikost vrta ni pomembna, temveč je smisel v skladnosti, urejenosti in zadovoljstvu. Vsem, ki živijo v stanovanju in ne morejo uživati v razkošju domačega dvorišča, priporočamo, da sanje o majhnem koščku zemlje prenesejo na balkon. Rastline zasadite v velike lonce, dodajte lepo vrtno garnituro iz naravnega materiala in zanimive talne obloge. Vse, kar boste potrebovali, bo le še primeren senčnik in uživanje se bo lahko začelo.