niemeyer.jpg
 

Oscar Niemeyer

V Ustanovi Oscarja Niemeyerja v Niteroiju, 14 kilometrov oddaljenem od Ria de Janeira, so na ogled risbe in modeli, ki pričajo o Niemeyerjevi bogati karieri. Muzej pa ni prva stavba v mestu, zgrajena po Niemeyerjevih načrtih. Arhitekt je namreč za Niteroi načrtoval tudi muzej sodobne umetnosti in gledališče.

Arhitektov kulturni center v Španiji

Kulturni center Oscarja Niemeyerja je prva stavba, ki jo je arhitekt zasnoval v Španiji. Stoji v pristaniškem delu mesta, kjer je bilo nekoč središče jeklarske industrije v mestu. V stavbi je urejen avditorij, v njej je razstavni center, ponaša pa se tudi z razglednim stolpom. Mestne oblasti upajo, da bo center oživil mesto, kot je nekdaj uspelo Guggenheimovemu muzeju, ki je Bilbao iz industrijskega mesta v zatonu spremenil v prestolnico kulture.

niemeyer1.jpg

Brasilia

Oscar Nimeyer je med drugim načrtoval brazilsko futuristično prestolnico Brasilia in poslopje Združenih narodov v New Yorku. Mesto Brasilia je bilo zgrajeno med letoma 1956 in 1960 pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter Niemeyerja. Brasilia je kot edino na novo zgrajeno mesto v 20. stoletju od leta 1987 uvrščena na seznam kulturne dediščine organizacije Unesco, kar jo ščiti pred posegi, ki bi bistveno spremenili njeno podobo.

Niemeyer je bil pionir uporabe betona

niemeyer2.jpg

Stavba OZN v New Yorku

Niemeyer je sicer v svoji karieri izdelal več kot 700 projektov po vsem svetu in velja za pionirja uporabe betona. V Braziliji velja za očeta moderne arhitekture.