Ne bo odveč, če jih boste pri nižjih temperaturah na sprehod peljali v plaščku, zlasti če ima pes kratko dlako - in to ne glede na velikost. "To ni moda, ni smešno, to je potrebno zato, da psa obvarujemo pred prehladom," pravi kinolog Jože Vidic. "Gre namreč za to, da gremo pogosto z 22 stopinj v stanovanju na 10 stopinj pod lediščem. Sami se oblečemo, psa pa peljemo kar neposredno ven," dodaja.

Lastnikom psov tudi svetuje, da svojega kosmatinca 20 minut pred sprehodom namestijo v najhladnejši del hiše ali stanovanja, da bo prehod v mrzlo zunanjost manj stresen.

Kratkodlaki psi ne prenašajo mraza

Psi tudi zelo radi ležejo ob grelna telesa, a prepričanje, da jih zebe, je napačno, zato jih od tam odstranite, da se ne pregrejejo. V koži namreč nimajo receptorjev, ki bi zaznavali toploto, ampak samo mraz. Vročine psi ne čutijo, k toplemu telesu gredo zato, da bi se izognili mrazu.

Življenje na prostem v naših klimatskih razmerah ni primerno za kratkodlake pse brez poddlake, na primer dobermane, bokserje, hrte … Kosmatincem, ki bivajo zunaj in ne spadajo v omenjeno skupino, zato ustrezno zavarujte uto. Tla naj bodo dvignjena od tal in morajo imeti dve steni, vmes pa izolacijo.

Živalim je pokanje petard nadležno

Pokanje petard in pirotehnike živali plaši, jih vznemirja in jih plaši. Za psa je zagotovo najbolje, da ob novoletnem pokanju ostane v naši družbi, v prostoru, kjer je pokanje najmanj slišno.

Prestrašene živali zaradi pokanja petard drhtijo, se obilneje slinijo, lajajo in zavijajo, skrivajo se ali želijo pobegniti, zavračajo hrano … Nekateri psi nenadzirano urinirajo, se zaradi stresa iztrebljajo na neobičajnih mestih (v stanovanju) ali celo dobijo drisko. V takih trenutkih moramo pse pomiriti ter jih zaščititi pred petardami in njihovim zvokom. Če znaki stresa ne minejo niti po prenehanju pokanja, utegne biti vzrok zanje drugje, zato je priporočljiv posvet z veterinarjem.

Pomagajmo živalim ublažiti stres

Stres lahko pomagamo živalim ublažiti s svojo navzočnostjo, božanjem in mirnim prigovarjanjem. Dobrodošla sta tudi igra in ljubkovanje. Bodite veseli in sproščeni, sicer bo žival še dodatno obremenjena, saj bo občutila tudi vaš strah.

Živali v času, ko je pokanje petard pogostejše, nikar ne puščajte same. Poiščite najmirnejšo sobo v stanovanju in tam skupaj s kosmatincem pričakajte mirnejše trenutke. Če morata na sprehod, izberite pot, kjer bo pokanje manj slišno. Živali, ki bivajo na prostem oziroma v pesjaku, naj bodo primerno zavarovane, tako da jim mimoidoči pod noge ne bodo mogli metati petard.

Povprašajte za nasvet veterinarja

Povprašajte za mnenje veterinarja, ki vam poleg nasvetov utegne pomagati tudi z različnimi izdelki za te namene. Če ti delujejo pomirjujoče, manjšajo vznemirjenost, napadalnost in nemir, je včasih tudi z njimi mogoče učinkovito zmanjšati nestrpnost  hišnega ljubljenčka ter olajšati ravnanje z njim v tem "pokajočem" obdobju, svetujejo v Gospodarsko-interesnem združenju proizvajalcev hrane za male živali.

Organizem živali se na delovanje povzročiteljev stresa odzove tako, da se poveča frekvenca srčnega utripa, pretok krvi v možganih, presnova glukoze in nivo glukoze v krvi, lahko pa se pojavijo tudi različne druge spremembe. Te  živali kratkotrajno pomagajo pri odzivu na dano situacijo (npr. beg, če gre za ogroženost), daljša ali ponavljajoča se izpostavljenost stresnim okoliščinam pa vodi do zdravstvenih težav in nastanka obolenj.

Zakonska zaščita

Obmetavanje živali s pirotehničnimi sredstvi je prepovedano, navaja zakon o zaščiti živali. Če opazite tovrstne kršitve, dogodek takoj prijavite veterinarski inšpekciji. Kaznivo dejanje se kaznuje z globo od 1.600 do 42.000 evrov. Obrnete pa se lahko tudi na policijo, predvsem, če gre za hipno dejanje oziroma bi bilo ob prihodu inšpekcije že prepozno za identifikacijo kršiteljev zakona. Policist bo sestavil zapisnik, ki ga bo veterinarska inšpekcija pri obravnavi primera kasneje lahko uporabila.