Sveža prevleka za staro sedežno garnituro

Vaš fotelj, dvosed ali sedežna garnitura imajo še vedno dober mehanizem, delujejo pa staro in zguljeno? Čas je, da razmislite o zamenjavi prevlek. V trgovinah je na voljo široka izbira materialov, ki bodo ustrezali tako vašim željam kot proračunu. Predlagamo vam, da se odločite za kombinacijo platna v dveh kontrastnih barvah. Drzna izbira je uporaba dveh različnih vzorcev v okviru ene barve – vendar bodite pri takšnih kombinacijah previdni, ker lahko hitro delujejo preveč napadalno. Sijajen izbor za sodoben interjer je enobarvna prevleka v živahni barvi, ki jo dopolnite z okrasnimi blazinami v različnih barvah ali vzorcih.

kavc_prevleka1.jpg

Dotrajano prevleko vam bo najlažje zamenjal tapetnik, če pa ste vešči takšnega dela, ga lahko opravite tudi sami in privarčujete pri stroških. Še najlažja možnost je nakup že izdelane okrasne prevleke, ki jo na sedežno garnituro samo navlečemo, vendar jo boste, če mere vašega sedežnega pohištva niso ravno standardne, težje našli. Vsekakor se vam nova preobleka sedežne garniture ali fotelja (v lastni režiji ali pri tapetniku) veliko bolj splača, kot če bi kupili novo pohištvo.

Starinska patina omaric in komod

komoda1.jpg

Omare, mizice ali komode s starinsko patino so v trendu. Če vam je všeč videz pohištva, ki spominja na sredozemski slog, vedite, da ga lahko z nekaj barve in kosom smirkovega papirja dosežete tudi sami. Na izbran kos pohištva nanesite želeno nesvetlečo barvo (običajne so bela, bež, svetlo siva in svetlo modra) in počakajte, da se posuši. Nato s finim brusilnim papirjem previdno obdelajte robove in dele pohištva na nekaj mestih, dokler se spodaj ne pokaže les. Vedno brusite vzdolž lesnega vzorca. Ko dobite želen videz, z akrilnim nesvetlečim lakom prelakirajte cel kos pohištva – tako ga boste lažje vzdrževali. Dovolj sta le dva ali trije takšni kosi, ki spominjajo na morje, da boste povsem osvežili videz dnevne sobe, spalnice ali jedilnice.

Novo življenje kuhinjskih stolov

stol_prevleka.jpg

Stare stole osvežite z lakom v priljubljeni barvi ali pa izdelajte blazine za sedenje, ki bodo povsem spremenili njihov videz. Druga možnost so prevleke v različnih materialih, ki jih najdete v trgovinah s pohištveno opremo. Tako boste skrili različne poškodbe in stole zaščitili. Poskrbite, da so prevleke lahko snemljive in pralne – tako jih boste po potrebi vedno znova očistili.

Miza v mozaičnem slogu iz ostankov ploščic

miza_mozaik.jpg

Keramične ploščice, ki so vam ostale, ko ste prenavljali kuhinjo ali kopalnico (cele ali polomljene), lahko izkoristite za popolnoma nov videz kuhinjske mize, klubske mizice v dnevni sobi ali delovnega pulta. Ploščice ali njihove črepinje v obliki mozaika nalepite s primernim lepilom na želeno površino. Ko končate, nanesite ob spojih fugirno maso.

Barvaste police, ki pritegnejo poglede

police_barvne.jpg

Ste vedeli, da lahko pobarvane police za knjige oživijo prostor? Razmislite o barvi, ki bo dobro pristajala ob zidove in pohištvo v sobi. Če želite večji poudarek, izberite živahno barvo ali pa vsako polico prebarvajte v drugačno barvo. Pazite le, da so barve med seboj usklajene. Če niste vešči čopiča, lahko police polepšate tudi na preprostejši način. Kupite samolepilno folijo v želeni barvi ali vzorcu in jo previdno nalepite na police. Vaša »kolekcija« bo zagotovo pritegnila vse poglede.