Projektni načrt vsebuje osem že postavljenih zgradb. V kratkem naj bi na tem mestu zgradili še več novih stavb - fakulteto za matematiko, znanstveni inštitut s 50-metrskim stolpom, novi center za promocijo znanosti… Slednji naj bi bil na območju Novega Beograda zrasel čez dve leti, raztezal pa se bo na 5.000 kvadratnih metrih.

beogradnacrt.jpg

Prostorski načrt Centra za promocijo znanosti v Novem Beogradu

Center za promocijo znanosti je del programa, ki investira v gradnjo infrastrukture za pomoč znanosti in tehnološkemu napredku, financira pa ga Evropska investicijska banka. Vrednost projekta, ki naj bi bil predvidoma končan leta 2012, je 20 milijonov evrov. Konec preteklega leta je vlada Republike Srbije med 232 prijavami z vsega sveta nagradila projekt avstrijskega arhitekta Wolfganga Tschapellerja. Drugo nagrado je prejel biro Sou Fujimoto Architects iz Tokia, tretje mesto pa je osvojil biro ARCVS iz Srbije.

Stavba bo arhitekturno zanimiva za širšo javnost

Velika in zračna zunanja površina bo z zanimivo konstrukcijo zgradbe privabljala pozornost širše javnosti, tudi tistih, ki jih znanost in tehnološki razvoj ne zanimata. Zmagovalni projekt je sicer na prvi pogled videti kot tujek v prostoru, ki se je na Zemljo spustil iz vesolja.

corb.jpg

Vila Savoy, Le Corbusier

Poznavalci arhitekture so si enotni, da stavba močno spominja na moderno Le Corbusierovo konstrukcijo, eno izmed najznačilnejših stavb 20. stoletja – vilo Savoy. Ta je že bila navdih za nekatere stavbe v Novem Beogradu.

Gradnja zahtevnega kompleksa prinaša napredne gradbene tehnike in arhitekturne pristope svetovnega formata, ki bodo srbskim arhitektom in gradbenikom v navdih pri iskanju najnaprednejših arhitekturnih rešitev. Poleg novega mostu čez Savo na Adi Ciganliji bo to najsodobnejši objekt v Srbiji na začetku 21. stoletja.

Na natečaju sodeloval tudi biro Sadar & Vuga

Arhitekti arhitekturnega biroja Sadar & Vuga so v sklopu mednarodnega natečaja predstavili predstavili projekt, ki ima obliko obroča in je rahlo dvignjen od nivoja tal ter simbolično vabi obiskovalce, da ga obiščejo. Enonadstropna stavba je zasnovana tako, da se konstrukcija na štirih stičnih točkah dotika tal. Te so med seboj povezane s štirimi valovitimi loki.

Središče stavbe je velik atrij s štirimi vhodi, ki je bujno zasajen z rastlinjem in drevesi, s čimer je nakazana glavna vsebina raziskovalnega centra – narava. Trije pari tekočih stopnic povezujejo pritličje z nadstropjem, kjer je postavljena glavna razstava o znanstvenih raziskavah centra.

sadar.jpg

Center za promocijo znanosti, Sadar & Vuga arhitekti

Zelena streha z razgledom

Od tukaj se obiskovalci lahko povzpnejo na zeleno streho, ki je polepšana z raznolikim vrtom – virom znanstvenih raziskav. Na strehi je odlična razgledna točka, od koder si lahko ogledujemo okolico. Obod fasade Centra za promocijo znanosti se kot neprekinjen pas steklenih površin ovija okrog stavbe. Prekinjajo ga bele proge iz aluminijastih platišč. Sončni zbiralniki so nameščeni na južni in jugozahodni strani stavbe. V celoti je zastekljen tudi atrij, ki obiskovalcem ponuja prelep razgled na okolico. Tla stavbe so polepšana z izbranimi lesenimi ploščami.

Arhitekturne utrinke z natečaja si lahko ogledate v fotogaleriji.