Obešalniki

obesalnik1.jpg

Obešalniki so sestavni del opreme v vsakem prostoru. Preprosto moramo jih imeti, čeprav jih ni vedno lahko vključiti vanj. Talnim oziroma samostoječim obešalnikom po navadi najdemo mesto v kotu. Lepi bodo aluminijasti jasnih in ravnih linij, rustikalnega videza, pa tudi klasični leseni ali iz temnega kovanega železa.

Stenski obešalniki so lahko preproste kljukice ali pa so kombinirani s steklom in ogledali. Najboljši so za ozke hodnike, otroške sobe in kopalnice oziroma za vse majhne prostore. Vsekakor izberite zanimive oblike, ki bodo hkrati tudi dekorativni element v prostoru.

Obešalniki so lahko tudi prave umetniške instalacije. Praviloma gre za dražje kose, ki lahko postanejo središče prostora. Če obešalnikov nimate radi, bodo dobra alternativa vgradne omare v hodniku; tako boste prostor absolutno izkoristili.

Razvrščanje slik

slika1.jpg

Stanovanje brez slik in fotografij na stenah je prazno, nedokončano in brez  značaja. Seveda ni povsem vseeno, kako so razvrščene. Z dobro postavitvijo bo lepota umetnin prišla do izraza, videz interjerja pa bo elegantnejši in bolj sofisticiran.

Večjo sliko ali fotografijo ni težko postaviti v prostor. Po navadi jim najdemo mesto nad zofo, kaminom ali na hodniku… Vendar, kako postaviti na steno več slik?

Pomembno je, da so razvrščene kot edinstvena in posebna kompozicija, ki naj bo videti kar najbolj harmonična in naravna. Lahko jih postavite v obliki  geometrijskega lika – zanimiva bo postavitev v obliki trikotnika, pravokotnika ali v nizu. Neprimerno je, če slike različnih dimenzij postavite na različne višine.

slikanadzofo.jpg

Prav tako je pomembno, da slike, če jih obešate nad večji kos pohištva, s svojimi dimenzijami ne presežejo robov le-tega. Povezovanje slik v posamezne skupine ni nujno povezano z enakim stilom, motiviko ali tehniko; prav tako ni treba, da so slike na isti steni enakih dimenzij in v enakih okvirjih.

Za večje prostore izberite večje slike, na manjše stene pa postavite manjše. Če bi radi kljub vsemu na večji zid obesili manjšo sliko, jo dajte v debelejši okvir.

Če bi radi poudarili enostavnost prostora, obesite na steno nekaj slik enakih dimenzij, okvirjev in motivov v ravni liniji. Takšen razpored je posebno priporočljiv za stanovanja, ki so urejena v minimalističnem ali japonskem stilu.

Privlačne police

polica1.jpg

Poleg slik lahko stene okrasite tudi s policami, ki danes spominjajo že na skulpture. Valovita polica Rona Arada bo vaš prostor naredila zanimiv že z enim zamahom.