Združeni umetnost in sončna energija

Projekt Lunar Cubit je zmagal na natečaju Land Art Generator Initiative, tekmovanju, ki je od udeležencev zahtevalo, da združijo umetnost in interdisciplinarni proces v okviru koncepta obnovljive energije. Vsaka od predloženih rešitev je morala ustvariti dovolj zelene energije za oskrbo več tisoč gospodinjstev, hkrati pa biti inovativna umetniška instalacija.

solarpyramid_ed02.jpg

Solarni kompleks sestavlja osem manjših sijočih piramid iz solarnih plošč, ki v polkrogu obkrožajo osrednjo veliko piramido. Piramide delujejo kot Lunin koledar, glavna piramida pa je osvetljena obratno glede na Lunine faze – najmočneje je osvetljena ob mladi Luni. Manjše piramide delujejo kot urni kazalci za osem faz Luninega koledarja, ki se svetijo v različnih kombinacijah in prikazujejo rast ali upadanje Lune. V vsako piramido so vgrajene energetsko varčne LED-luči.

Solarne piramide za napajanje domov

Piramide čez dan delujejo kot sončne elektrarne. Vsaka od solarnih plošč brez okvirja je narejena iz stekla in amorfnega silikona, proizvede pa lahko dovolj obnovljive energije za napajanje 250 domov. Če bodo predlagani projekt speljali, bi Lunar Cubit s proizvedeno energijo stroške gradnje povrnil v petih letih.

lunarcubit_3.jpg

Zanimiv projekt, ki združuje moč Lune, veličastje Keopsove velike piramide v Gizi in obnovljivo energijo, je delo Roberta Flottemescha, Jene DeNike, Johanne Ballhaus in Adriana P. De Luce. Land Art Generetor Initiative že išče partnerja za začetek gradnje, energetsko-umetniška instalacija pa bo, če jo bodo postavili, verjetno postala nova turistična privlačnost Abu Dabija.