»To je hotel za tiste, ki so v življenju uspeli,« je ob odprtju prenovljenega hotela Le Royal Monceau v Parizu dejal Philippe Starck, slavni oblikovalec interjerjev in industrijskih izdelkov. Njegovo kariero so obeležili različni projekti – od ureditve notranjih prostororv Elizejske palače do oblikovanja računalniške miške za Microsoft. Zanj je značilna zmes ekstravagantnosti, izvirnosti in ekscentričnosti, kar je dobro vidno pri prenovi pariškega hotela.

Dragocene vrste lesa in plastika

Prenova hotela se je začela pred dvema letoma z zabavo, na kateri je smetana pariške visoke družbe, opremljena s kladivi in zaščitnimi čeladami, uničevala stene in pohištvo. Še prej so investitorji iz Katarja vložili več deset milijonov evrov, da je lahko Philippe Starck z avtorskim podpisom podčrtal prav vsako sobo.

Povezal je, kar je bilo na prvi pogled nezdružljivo – dragocene, eksotične vrste lesa in plastiko – pri tem pa je kombiniral različne barve, teksture in stile. Želel je ustvariti prostor, v katerem so bodo milijonarji počutili kot doma. To je razvidno že iz cen: nočitev v najcenejši sobi stane 7.000 evrov, za najrazkošnejši apartma pa jih je treba odšteti 20.000.

Prenova hotela

Starck je želel oživiti predvsem slavno preteklost hotela, ki so jo zaznamovali mnogi slavni umetniki in politiki. V njem so  prenočevali Josephine Baker, Walt Disney, Winston Churchill, Dwight Eisenhower, Ernest Hemingway in sodobni zvezdniki, med njimi Madonna in Robert de Niro.

Zaradi tega je vsaka izmed sob poimenovana po slavni osebi, ki je v njej prespala. Te so posebne tudi zaradi dragocenih umetnin znanih umetnikov, ročno izdelanega pohištva, televizorjev, ki sliko prenašajo na zrcala… V vsaki sobi pa goste pričaka tudi unikatna akustična kitara za primer, če so morda glasbeno navdihnjeni.

Hotel je poseben tudi zaradi kinodvorane s kar stotimi sedeži, frizerskega salona, prostora za namizni tenis in bridž, notranjega vrta in spektakularnega bara.

V hotel lahko pokukate tukaj.