Pred vami je nekaj vprašanj, ki so povezana z ogrevanjem doma in stroški med kurilno sezono. Končni rezultat boste dobili tako, da seštejete število točk pri posameznih odgovorih.

1. V jutranjih urah je temperatura v vašem stanovanju _ stopinj Celzija:

a) nižja od 13 (2 točki)
b) 17 do 19 (4 točke)
c) 19 do 21 (6 točk)
d) 21 do 23 (8 točk)
e) 23 ali več (10 točk)

Namig: Topla oblačila iz flisa in drugih podobnih materialov ohranjajo telesno temperaturo in so odlična za varčevanje s temperaturo. Tako boste prihranili marsikakšen evro, ki bi ga sicer namenili za stroške ogrevanja.

2. Ponoči, med spanjem, je temperatura stanovanja _ stopinj Celzija:

a) nižja kot 13 ali pa je ogrevanje izključeno (2 točki)
b) 13 do 15 (4 točke)
c) 15 do 17 (6 točk)
d) 17 do 19 (8 točk)
e) 19 ali več (10 točk)

Namig: Za spanje ne uporabljajte električne odejo. Raziskave so pokazale, da lahko električne odeje škodujejo zdravju oziroma  poslabšajo imunski  sistem. Posteljo si z električno odejo lahko segrejete, vendar jo izključite, ko se odpravite spat.

3. Kako dobro je izolirana vaša hiša?

a) zelo dobro (izolirane so stene, strop, dvojna zasteklitev oken) (2 točki)
b) dobro (4 točke)
c) srednje dobro (6 točk)
d) dokaj dobro (8 točk)
e) slabo (10 točk)

Namig: Skozi okna uide desetkrat več toplote kot skozi stene. Izgubo lahko za polovico zmanjšate z debelejšimi senčili, ki naj segajo do tal. Dvojna zasteklitev oken in odsevni premaz na steklu sta prav tako učinkovita načina za zmanjšanje stroškov ogrevanja.

4. V kakšnem stanju so vrata, okna, cevi in električne vtičnice v vaši hiši?

a) v odličnem (1 točka)
b) v dobrem (2 točki)
c) v ustreznem (3 točke)
d) v slabem (4 točke)

Namig: Razpoke in luknje v stavbnih elementih pomenijo za dom 15-odstotno izgubo toplotne. Zatesnimo jih lahko s silikonom ali posebnimi umetnimi masami. V hladnih nočeh, ko je v hiši toplo, preverite, ali morda v notranjost uhaja hladen zrak. Z zatesnitvijo oken in vrat lahko znižamo energetske stroške za okoli 10 odstotkov.

Vaš rezultat

Če ste zbrali manj kot 10 točk, ste pravi eko angel! 10 do 20 zbranih točk pomeni, da vam gre precej dobro, vendar bi lahko z upoštevanjem nasvetov vaše stanovanje ogrevali še bolj pametno. Zbranih 20 do 30 točk pomeni, da lahko marsikaj izboljšate. Pri rezultatu nad 30 točk pa se lahko resno zamislite nad načinom ogrevanja vašega doma. Storite lahko marsikaj in tako razbremenite družinski proračun.