Porazni mikrobiološki vzorci

Nered in umazanija v stanovanjih samskih moških se ne merita le po umazanih nogavicah na tleh in po gori umazane posode v lijaku, temveč gre za precej bolj nevaren problem. Za potrebe raziskave je namreč mikrobiolog Gerba vzel vzorce z daljinskih upravljalnikov, mizic, nočnih omaric in kljuk na vratih, rezultat, ki ga je dobil, pa ni bil najbolj ugoden. V stanovanjih moških, ki živijo sami, so na teh površinah našli tudi do petnajstkrat več bakterij in mikrobov kot v stanovanjih žensk.

Najhujše pa je sledilo – na kar sedmih od desetih klubskih mizicah v domovih moških so našli bakterije vrste koliform, ki jih najdemo v izločkih toplokrvnih živali. Gerba meni, da je razlog za to, da so fekalne bakterije našle pot na pohištvo, navada moških, da med sedenju polagajo noge na mizice ali omarice. Na kar 90 odstotkih obutve namreč že po treh mesecih nošenja najdemo takšne bakterije. Fekalne bakterije so tudi odličen pokazatelj, da so na površinah verjetno tudi virusi, ki povzročajo prehladna obolenja in gripo, ter mikrobi, ki povzročajo drisko.

Petnajstkrat bolj onesnažene površine

Na vseh površinah moških domov je več bakterij kot v stanovanjih samskih žensk, vendar pa so izjema kljuke, ki so bolj onesnažene v domovih nežnejšega spola, kar je znanstvenike zbegalo.  Razlog za to so našli v dejstvu, da je tretjina žensk navajenih na to, da jim moški odpirajo vrata in jih tako pogosteje uporabljajo kot one! Domovanja žensk pa so na splošno znatno čistejša, bolj urejena in varnejša od tistih, v katerih živijo moški. Čistila v roke, fantje!