Prenova osrednje enote mariborske knjižnice, ki domuje na Rotovškem trgu poleg mestne hiše, je nujna, saj so razmere nevzdržne. Položaj je že tako kritičen, da ne izključuje niti zaprtja knjižnice. Po prvotnih načrtih bi morala knjižnica dobiti nove prostore že leta 2012, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture, vendar si roka tudi zaradi višjih stroškov naložbe, ki je v postopku izdelave idejnega načrta s 16 milijonov poskočila na 24 milijonov evrov, nihče ne upa napovedati.

knjiznica1.jpg

V sedanji knjižnici in nekdanjih prostorih lutkovnega gledališča, ki se je pred nekaj meseci preselilo na Lent, naj bi uredili sodobno oblikovane prostore za odrasle uporabnike. V Pionirski knjižnici naj bi bili uprava, javno pritličje in Univerza za tretje življenjsko obdobje, za mlade bralce pa naj bi poskrbeli v prostorih mestnega redarstva. Osrednji povezovalni prostor bo velika avla pod Rotovškim trgom, glavni vhod v knjižnico pa v prehodu z Glavnega trga.

knjiznica2.jpg

Knjižnica vedno bolj postaja prostor pomembnih družbenih, družabnih, izobraževalnih dogodkov, poleg tega pa združuje pomen branja ali drugačnega pridobivanja in zbiranja informacij s hrambo literature, dokumentov, torej nacionalnega bogastva, so v idejnem projektu zapisali avtorji. Glede na to, da se mariborska knjižnica tudi prostorsko navezuje na središče mesta, v prostor Rotovškega trga, je njena vloga še večja, saj bo pomenila enega pomembnejših razvojnih impulzov vsega mestnega predela.

knjiznica3.jpg