Krpe in gobice za pomivanje posode lahko v tednih uporabe zberejo na deset tisoče mikroorganizmov na kvadratni centimeter površine. Zato veljajo za največji izvor bakterij v vsem domu in presegajo celo število tistih, ki jih najdemo v straniščni školjki.

Nevarni opekači in prenatrpani hladilniki

toaster.jpg

Več sto ljudi na leto umre zaradi domačega opekača kruha, medtem ko jih »samo« osem do devet umre zaradi napada morskega psa. Opekači so nevarni, ker so električni elementi v njih odprti, do nesreče pa po navadi pride, ko z nožem ali vilicami poskušate iz aparata izvleči košček toasta, ki je ostal v njem.

Z mikrovalovno pečico po doslej zbranih podatkih življenja ne morete ogroziti (vanjo nikar ne postavljajte kovinske posode ali predmetov, ki vanjo ne sodijo), zato pa lahko vaše zdravje ogrozi hladilnik. Če je prenatrpan, se lahko mikrobi z okužene hrane razširijo na druge izdelke, predvsem na sveže meso.

Držite se roka trajanja

frozen_food1.jpg

Če se pokvari hrana v hladilniku, boste to kaj hitro zaduhali ali pa videli, da je spremenila barvo. Drugačna zgodba pa je z zamrzovalnikom, kjer je to precej manj vidno. Meso in druge izdelke neredko več mesecev pustimo v zamrzovalniku, vendar je nujno preveriti rok uporabe in se ga držati. Odtajane hrane nikoli ne zamrzujte še enkrat, ker se lahko, ko jo boste pogreli, okužite s salmonelo.

Pesticide s sadja in zelenjave odstranite tako, da ju dobro operete – obstajajo tudi posebna čistilna sredstva za ta namen. Detergentov za pomivanje posode ne hranite v dosegu otroških rok, praznih plastenk pa ne spravljajte v bližini hrane. Pozorni bodite tudi na plastično folijo za zavijanje živil, ki vsebuje škodljive kemikalije – na njen škodljivi vpliv na otroke je v posebnem poročilu že lani opozorila Evropska unija.

Namesto kemičnih naravna čistilna sredstva

all_natural_cleaners.jpg

V boju z bakterijami v kuhinji prepogosto uporabljamo kemična sredstva, ki so lahko prav tako ali še bolj škodljiva od različnih mikroorganizmov. Kemijska snov triklosan, ki ubije 99 odstotkov bakterij, lahko povzroči težave s hormoni. Uporabljajte raje preverjene naravne izdelke za čiščenje, kot so beli kis, limona in soda bikarbona.