Stanovalci v dnevnih sobah najraje počivajo in se sproščajo, zato je treba izbrati kar najbolj udobno sedežno garnituro pa tudi mehko preprogo pod nogami in dobro postavljeno video- in avdioopremo. K sproščenemu ozračju pripomorejo manjše blazine za kavč, ki poleg udobnosti pripomorejo tudi k lepšemu videzu prostora.

Sobne rastline in naravni elementi, denimo kamenje, prav tako prispevajo k sproščenem vzdušju. Če vam lončnice navadno ne uspevajo,  kupite umetno cvetje – je privlačno, ne zahteva pa nobenega vzdrževanja.

Barve dnevno sobo popestrijo

Ne bojte se barv, saj te popestrijo življenje. Če obožujete živahne barve in vzorce, potem jih najbrž želite tudi v svojem stanovanju. V zadnjem času ni težko najti kavčev in naslonjačev v močno izstopajočih barvah, kot so turkizna, rožnata ali rumena. Za piko na i lahko pobarvate tudi stene dnevne sobe, tako da se bodo skladale s slogom pohištva v prostoru.

nasl.jpg

Poleg barv je pomembna tudi oblika. Če niste pristaš klasičnih, brezčasnih oblik, potem poiščite navdih v zaobljenih, valovitih linijah ali pa v nenavadnih oblikah, ki morda na prvi pogled ne delujejo najbolj udobno.

Police in omarice kot pomemben del prostora

Police in omarice so sestavni del dnevne sobe. Na na njih odlagamo knjige, dekoracije, spominke. Tudi najbolj enostavna polica je lahko pomemben in vpadljiv element prostora - pomembno je namreč, s čim jo napolnite in ne, kje je nameščena. Barva je pomembna! Imejte v mislih, da pobarvan les v prostor prinaša razigranost in ga naredi manj formalnega. Vedno so privlačne odprte police, venda je dobro imeti tudi nekaj zaprtih omaric. Vanje lahko spravite stvari, za katere ne želite, da so vsem na očeh.

pe248771.jpg

Če želite dnevnemu prostoru dati pridih starinskega, se odločite za na videz masivnejše kose pohištva – skrivnost je v končni obdelavi, okrašenih robovih in obveznih lesenih nožicah omaric. Vzdušje starih časov vam bodo pričarali tudi etno motivi ter cvetlični in karirasti vzorci. Vse tkanine v prostoru (prevleke, preproge, zavese) naj bodo obvezno vzorčaste.

Razdelite dnevno sobo na več delov

Velik dnevni prostor je kot nalašč, da ga razdelite na več območij. Namesto nepremične pregrade prostor vizualno razdelite z očesu privlačno omarico ali regalom z odprtimi policami. Tako boste omogočili dostop svetlobi ter prostora navidezno ne boste zmanjšali.

Če želite dnevno sobo spremeniti v prostor z več funkcijami, morate paziti na naslednje: Leseno pohištvo naj bo med seboj barvno usklajeno. Če so tla temno rjava, dodajte interjerju kontrast z belimi dodatki (preprogo, prtom, prevlekami). Odprta zasnova ne dopušča visokih elementov, zato pazite, da bodo omarice nizke in da sedežna garnitura nima previsokih naslonjal – še posebno, če stoji v osrednjem delu sobe. 

_5.jpg

V naši fotogaleriji si lahko ogledate nekaj primerov trendovske ureditve dnevnih sob.