Včasih si na vrtu zaželimo intimnosti ali pa nas enostavno začne motiti pogled na ulico. Zidovi, ograje in rastline so najboljši zavezniki pri ustvarjanju zasebnosti na lastnem dvorišču.

Zid

garden_wall3.jpg

Da bi preprečili radovedne poglede sosedov v vaš vrt, razmislite že zdaj o najboljši rešitvi. Je to postavitev zidu? Ta je lahko le začasen ali trajen. Z začasno pregrado iz posameznih zidakov boste dobili kotiček, v katerega boste postavili stole in mizo, kasneje pa boste pregrado lahko pospravili.

Za postavitev trajnega zidu boste morda potrebovali pomoč strokovnjakov. Takšna rešitev je učinkovita, čeprav bo na videz  zmanjšala velikost vrta. Lahko pa zid postavite le na eni strani - tisti, ki je najbolj izpostavljena pogledom; tako boste ohranili zasebnost in tudi velikost prostora.

Ograje

garden_wall2.jpg

Druga možnost je postavitev ograje. Železna ali lesena ograja je lahko izdelana iz polne plošče ali iz posameznih elementov – desk ali rešetk. Ograja prostora ne bo vizualno pomanjšala, temveč bo dvorišču dala poseben šarm. Podobo kot zid lahko tudi ograjo postavite le na enem delu vrta, tistem, ki je najbolj izpostavljen pogledom.

Ograje so lahko tudi odlična opora za rast privlačnih rastlin, na primer vinske trte, sleza in drugih vzpenjalk, ki ji bodo dodale še okrasno  vrednost. Lepa je tudi ograja iz bambusa, ki je prav tako zelo dekorativna, hkrati pa jo lahko kadar koli enostavno pospravimo.

Rastline

garden_wall.jpg

Tretja možnost za bolj zaseben vrt so rastline. Dovolj velike rastline lahko vaše dvorišče povsem skrijejo pred pogledi od zunaj, pri tem pa ne boste imeli občutka, da ste ga kakor koli zaprli - vse skupaj bo namreč videti zelo naravno.

Rastline lahko zasadite v velike lonce ali primerna tla za njihovo rast. Vedite, da bodo potrebovale najmanj leto dni ali celo več, da bodo zrasle. Zato je morda najbolje – posebno, če nimate potrpljenja – kupiti že odrasle rastline in jih presaditi.