Iverne in MDF-plošče

kuhinjaiver.jpg

Laminirane iverne plošče so daleč najbolj priljubljen material za delovne površine v kuhinji. Poleg tega gre za enega najcenejših materialov, ki ga je mogoče enostavno stilno uskladiti z drugimi kuhinjskimi elementi, in je tudi preprost za vzdrževanje, saj ne prepušča vode. Iverne plošče so na voljo v številnih odtenkih in barvah, težava je le v tem, da material ni odporen na vreznine in toploto.

Plošče iz mediapana so kvalitetnejša in cenovno dražja rešitev, ki pa prav tako ni najbolj primerna za vsakodnevno uporabo v kuhinji.

Kamen

kuhinjakamen.jpg

Delovne plošče iz granita in marmorja so videti zelo elegantne in - odvisno od barve - celo ekstravagantne. Odporne so na toploto in vreznine. So drage, a dolgotrajne. Njihova največja pomanjkljivost je v tem, da ne vpijajo vlage, zato se lahko čez čas, če jih redno ne brišete, na površini pojavijo madeži. Zaradi posebnega videza in močnih barv je naravni kamen včasih težko uskladiti z drugimi elementi v kuhinji. Če nameravate ta prostor opremiti z granitom ali marmorjem, ga barvno uskladite s stenskimi ploščicami in kuhinjskimi elementi.

Umetne mase

kuhinjaumetne.jpg

Delovne plošče iz umetne mase so zelo trpežne. Enostavno jih uskladite z drugimi materiali, na voljo pa so v imitaciji lesa, marmorja, granita… Vzdrževanje delovnih površin iz umetne mase je enostavno: morebitne odrgnine enostavno odstranite že z poliranjem površine. Upoštevajte, da se umetni materiali sčasoma obrabijo in izgubijo sijaj.

Keramika

Keramične ploščice vnesejo v kuhinjo toploto Mediterana. V sodobnem interjerju delujejo eksotično in zanimivo, še posebno, ker jih lahko poljubno kombiniramo z različnimi barvami in stili. Njihova prednost je v tem, da so odporne na vročino, vendar zahtevajo vsakodnevno čiščenje, sicer se v fugah že kmalu naberejo umazanija, bakterije in maščoba. Na splošno velja, da so keramične ploščice krhek material, ki rad poči.

Nerjaveče jeklo

kuhinjajeklo.jpg

Nerjaveče jeklo, ki spada med najdražje materiale, deluje hladno in ga najdemo predvsem v profesionalnih kuhinjah, čeprav v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen tudi v gospodinjstvih. Zaradi čistih oblik, vodoodpornosti in odpornosti na visoke temperature omogoča enostavnejšo pripravo hrane in lepo dopolnjuje sodobno opremljen dom. Kljub enostavnemu čiščenju je njegova pomanjkljivost v tem, da so na delovni površini hitro vidne drobne praske in udrtine.