Razkošne vile del velikega turističnega kompleksa

Investitor, podjetje Golf Razvoj, ki ga financira izraelski poslovnež Aaron Frankel, želi hotelski kompleks zgraditi na bližnjem hribu Srđ, ki ponuja čudovit pogled na odprto morje in staro dubrovniško mestno jedro. Predlog arhitekturnega biroja Zahe Hadid vsebuje dva prototipna projekta Rock (skala) in Shell (školjka), ki prinašata dinamično strukturo, ki jo sestavljajo prostrane površine, polne naravne svetlobe. Po besedah arhitektov se prostorski načrt zgleduje po oblikah tamkajšnjih skal, za katere so značilne nenavadne oblike, luknje in pečine.

Razkošne vile naj bi imele po sedem spalnic, notranji bazen in različne površine za zabavo. Bile naj bi del velikanskega turističnega naselja, ki naj bi zrasel na 310 hektarjih nad Dubrovnikom. Projekt vključuje igrišče za golf, vadišče, hotel z zdraviliško ponudbo, več kot štiristo vil z luksuznimi apartmaji, amfiteater in druge komercialne objekte. Hrvatje pravijo, da gre za največji in najprestižnejši projekt v državi, ki bo prvenstveno namenjen razvoju golfa v Dubrovniku.

Projekt že od začetka jabolko spora

Gradnja bo mogoča zaradi nedavnih sprememb splošnega načrta za razvoj Dubrovnika. Izvedba projekta, vrednega 900 milijonov evrov, je pri sosedih že od začetka jabolko spora, ki seže v sam politični vrh. Kopja so se lomila in se menda še lomijo, posebno zaradi tega, ker se iz starega Dubrovnika ne bi smelo videti nobenih zgradb na Srđu - investitor pa obljublja čudovit razgled. Kot je sklepati po zadnjih informacijah in objavah na arhitekturnih internetnih straneh, bi se gradnja lahko kmalu začela, saj je trenutni župan Dubrovnika vendarle dal zeleno luč za gradnjo.

Čeprav je projekt šele v fazi načrtovanja, vsi že z nestrpnostjo pričakujejo, kakšna bosta končni videz kompleksa in njegovo razmerje z mestom, ki je kot pomembna kulturna dediščina pod zaščito Združenih narodov. Kritiki opozarjajo predvsem na to, da je arhitkturna zasnova vil Zahe Hadid preveč modernistična, že skoraj sterilna, in da se ne vključuje v naravno okolje. Poleg Hadidove so svoja dela na mednarodni natečaj poslali tudi drugi slavni svetovni in hrvaški arhitekti.

Fotografije luksuznih dubrovniških vil po načrtih Zahe Hadid si oglejte tukaj.