V iglujih od 0 do 4 stopinje Celzija

eskimska_vas.jpg
 

Temperatura v iglujih znaša od 0 do 4 stopinje Celzija, iz snega pa je izdelana tudi njihova notranja oprema. Postelje so iz posebnega snežnega bloka, prekritega z izolacijskim materialom in z ovčjimi kožami, obiskovalci pa se zavijejo v tople ekspedicijske spalne vreče. Gostom je na voljo tudi zakopana savna v posebnem igluju eskimske vasi.

V sodelovanju s podjetjem Ledene skulpture Rismondo bodo na Krvavcu tudi letos zgradili leden iglu z ledeno opremo, ki bo precej podoben sobanam v švedskem Ledenem hotelu. Po besedah Matije Korena iz podjetja Koren Sports, ki je za svoj projekt prejelo nagrado zlati sejalec 2008 za ustvarjalne in inovativne dosežke v turizmu, gre za edini tovrstni objekt v Srednji Evropi.

Najdaljša noč v letu pod snegom

eskimska_vas1.jpg

Korenu se je zamisel za naselje iglujev porodila pred leti med obiskom v Švici, kjer je znanec postavil prvo tovrstno vas. V Sloveniji jo Koren Sports postavlja že četrto sezono. Stroški postavitve vasi znašajo okrog 25.000 evrov, zabeleži pa okrog 15.000 obiskovalcev in 600 nočitev na leto. Če nimate zamisli, kje praznovati silvestrovo, imajo v eskimski vasi še nekaj prostih mest za najdaljšo noč v letu pod snegom.