Pomembno je, da izveste več o rastlinah, ki so lahko strupene tako za ljudi kot za hišne ljubljenčke. Zato jih imejte vedno izven dosega drobnih rok in tačk, ali pa jih sploh ne prinesite domov.

bodika.jpg

Bodika (Ilex species) je tradicionalni zimzeleni grm, ki je priljubljen zaradi temno zelenih listov in ognjeno rdečih jagod. Vendar pa so slednje lahko nevarne, če jih zaužijemo. Povzročijo slabost, bruhanje, drisko in dermatitis. Učinki so po navadi zelo blagi, saj so jagode zelo neprijetnega okusa in jih le težko zaužijemi v večjih količinah. Kljub temu pa nam lahko pokvarijo praznovanje, zato imejte aranžmaje s to rastlino na visokih omarah oziroma stran od dosega otrok.

belaomela.jpg

Tudi bela omela (Phoradendron species) je priljubljena rastlina, s katero radi okrasimo dom v zimskem času. Po različnih legendah naj bi poljub pod aranžmajem iz bele omele zaljubljencema prinesel srečo v prihajajočem letu. Kljub lepi simboliki, ki je povezana s to rastlino, pa lahko ta prinese tudi nesrečo, posebno, če zaužijemo bele jagode, ki povzročajo slabost in bruhanje, drisko in bolečine v trebuhu. V nekaterih primerih lahko pride tudi do težav z dihanjem in občutnega znižanja krvnega tlaka. Zato poskrbite, da otroci in hišni ljubljenčki ne bodo imeli dostopa do te rastline.

brsljan.jpg

Bršljanovo listje (Hedera helix) je pogosto del zimskih aranžmajev. Gospodinje ga rade kombinirajo z drugimi rastlinami in okrasjem. Nedavne raziskave so pokazale, da bršljanove jagode vsebujejo saponine, ki ob zaužitju povzročijo pekoč občutek v grlu, slabost in bruhanje.

zvezda1.jpg

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) je značilna rastlina, s katero radi okrasimo dom ob božičnih in novoletnih praznikih. Informacije, da naj bi bil že košček njenih listov ali cvetov smrtno nevaren, ne držijo, kljub temu pa moramo biti še vedno previdni, ko krasimo dom s temi rastlinami. Stik z mlečkom te rastline lahko na koži povzroči srbeč izpuščaj. Če pride do okužbe, očistite prizadeto mesto z blago milnico in ga obilno izperite z vodo.