Zavese poudarjajo naš osebni slog, pa naj bo mladostno živahen, ekstravaganten ali klasičen. »Zavese so pomemben dodatek k stanovanju. Dajejo mu mehkobo in toplino ter naredijo dom resnično domač. Z njimi pokažete svojo osebnost, svoj značaj,« nam je razložila Mateja Sever iz Velane, ki je najbolj znana slovenska znamka za zavese in dekorativno blago. »Vsakdo ima svoj način življenja, svoj pogled na to, kakšno naj bo videti stanovanje. In to je tisto, kar nam narekuje izjemno široko ponudbo ter celovite rešitve za okno, ki zadovoljijo sleherni okus in stil, čeprav seveda sledimo tudi sodobnim oblikovalskim trendom, ki smo jih lahko videli na januarskem evropskem tekstilnem sejmu Heimtextil.«

Uveljavljajo se barvne zavese

Modni trendi v oblačilni industriji se prenašajo tudi na opremljanje doma. V preteklosti so bile zanimive samo bele ali zavese bež barve, v zadnjih petih letih pa se uveljavljajo tudi barvne zavese in kombinacije svetlih z močnejšimi barvami. Še vedno so zanimivi vijoličasti ali sivovijoličasti odtenki, zelena, rdeča, siva in turkizna, ki vnesejo v prostor barvni poudarek. Moderni so vzorci, kot so veliki cvetovi in listi, tkanine pa imajo naravni pridih – torej oponašajo naravne materiale, kot so svila, lan in bombaž, ter s svojo malce bolj grobo teksturo prinašajo v dom naravo. Ker prav vzdrževanje velikokrat pretehta pri izbiri materiala, jih je enostavno vzdrževati.

velana.jpg

V Velaninih prodajalnah imajo zelo širok izbor blaga za zavese in gubane roloje za vse okuse in stile, ponujajo pa tudi številne dodatke, ki dajo prostoru osebno noto. Mehko padajoče tkanine dopolnjujejo vse bolj priljubljeni magnetni trakovi, kljukice za pritrjevanje in privezni trakovi, ki tudi najpreprostejše zavese spremenijo v učinkovit dekorativni element. Za piko na i poskrbijo zanimive karnise, od lesenih in medeninastih do kromiranih, ki zavese »ujamejo« v prostor, ter uveljavljajoči se električni sistemi, s katerimi lahko zavese premikamo na daljavo.

Okrasne blazine, pregrinjala in prti zaokrožijo videz prostora

Melodijo barv, ki jih ustvarjajo zavese, dopolnjujejo dekorativna pregrinjala, prti in okrasne blazine, ki zaokrožijo videz prostora. Pri izbiri okrasnih elementov pazimo na usklajenost barv, vzorcev in materialov, kar je pri tisočih možnih kombinacijah zahtevna naloga. Zato je zelo dobrodošla možnost brezplačnega svetovanja Velaninih strokovnjakov na domu. Svetovalec si ogleda prostor, ki ga nameravamo osvežiti, se pogovori o naših željah, izmeri okenske dimenzije in predstavi primerne dekoracije in blago. Na koncu izdela predračun za dogovorjene rešitve.

velana1.jpg

Za to, da blago za zavese postane lep okenski okras, pa je potrebna pomoč šivilje. Ideje, ki jih lahko vidite v najnovejšem katalogu Velaninih zaves za leto 2011, so v veliki meri prav njihovo delo. Skrbne roke blago izrežejo, všijejo okrasne trakove ali čipke, ga po potrebi nagubajo, preluknjajo in zarobijo ter na koncu sešite zavese zlikajo in zložijo. Prav šivanje je tisti korak, ki serijsko blago spremeni v individualno rešitev. Pot od izbire tkanine do čudovite zavese zaključi montažer, ki vam naročene izdelke pripelje na dom, pritrdi karnise in obesi zavese.

Ostane vam samo še uživanje v prijetni družbi Velaninih zaves.