Za vzgojo rastlin iz semen napolnite lonček, visok okrog osem centimetrov, z zemljo za sajenje in vanjo položite nekaj semen agrumov tako, da bodo med seboj dovolj oddaljeni. Dobro jih zalijte in lonec pokrijte s polietilensko folijo, ki bo zadrževala vlago, in ga postavite na toplo mesto v stanovanju, na primer na polico nad radiatorjem.

Kaljenje in rast

Kaljenje semen traja od štiri do šest tednov, ko vzklijejo, pa jih začnite postopoma navajati na svetlobo. Nad njih montirajte fluoroscentne luči in jih z njimi osvetljujte 15 – 16 ur dnevno. Prav tako lahko lonce postavite poleg okna, vendar pazite, da ne bodo izpostavljeni direktni sončni svetlobi.

Ko bodo mlade rastline razvile prvih nekaj listov, jih pazljivo presadite vsako v svoj lonec, ki jih pred tem napolnite s kompostom za presajanje. Postavite jih na toplo mesto, kjer bodo v prihodnjih nekaj mesecih dosegle višino med 100 do 150 milimetrov. Lahko, da bo minilo več let, preden bodo začele cveteti v zaprtem prostoru.

Vzgoja podtaknjencev

Podtaknjence boste najlažje vzgojili tako, da z matične rastline odrežete stebelca dolga med 75 do 150 milimetrov. Konec vsakega podtaknjenca pomočite v hormonski prašek za lažje zakoreninjenje in jih postavite vsakega v svoj mali lonček, ki jih prej napolnite z mešanico šote, grobega peska in perlita. Zemljo dobro navlažite in celoten lonček pokrijte s polietilensko vrečko in postavite na zmerno osvetljeno mesto, ki naj ima temperaturo med 18 – 24 stopinj Celzija.

Rastline bodo za razvoj korenin potrebovale približno šest do osem tednov. Potem odstranite vrečko in obilno vlažite zemljo vse dokler na podtaknjencu ne opazite novega poganjka. Mlada rastlina je sedaj pripravljena na redno mesečno zalivanje s tekočim hranilom, ki naj bo razredčeno v razmerju 1:2.

Ko boste opazili, da so korenine prerasle lonček in silijo iz njega, rastlino presadite v večji lonec, ki naj bo napolnjen z mešanico komposta za cvetoče rastline in zemlje. Rastline negujte na enak način, kot ste jih negovali med procesom zakoreninjenja.

Nega odraslih rastlin

Rastline postavite na sončno mesto. Pozimi, ko je manj svetlobe, jih ni treba dodatno gnojiti. Zalivajte jih zmerno in poskrbite, da temperatura v prostoru ne bo nižja od 10 stopinj Celzija. Kasneje lahko drevesce posadite tudi na vrt.