Odgovor: V sonaravnem vrtu poskušamo vse gradnike vrta urediti enostavno in tako, da vanj ne bo treba preveč posegati. Vendar pa je pri nas ideja še manj zastopana, saj je takšen vrt lahko videti »neurejen«. Predlagam, da teraso in njeno okolico uredite bolj klasično, vendar z organskimi linijami, ozadje pa naj počasi prehaja na območje, kjer vrtnari le narava.

Teraso oblikujte v krivuljah in jo obsadite z nizkimi grmovnicami in cvetočimi trajnicami. Izberite čim več takšnih, ki dišijo, so užitne ali privlačijo metulje. Uporabite lahko tudi različne vrtne dišavnice. Oblika gred naj dopolnjuje linije terase.

Gozdni rob zasadite z grmovnicami, ki jih sicer najdete v naravi, na primer z drenom, glogom, lesko ali šmarno hrušico. Vse te rastline potrebujejo kar nekaj prostora, zato jim izberite prostor tam, kjer ne bodo preveč silile na parcelo. Na sončno lego lahko dodate maline in žlahtne robidnice. Če želite, lahko dodate tudi posamezne okrasne grme, vendar takšne, ki so bolj odporni in prenašajo polsenco. V zasaditvi pustite dovolj prostora, da bo meja ostala odprta.

Kam boste zasadili grmovnice ali nizka drevesa, določite tako, da boste imeli iz bivalnih prostorov najlepši razgled. Seveda se morate prilagoditi drevju in upoštevati, da imajo nekatera drevesa res dolge in močne korenine. Prehode zravnajte in jih zasejte s travno mešanico za senco, tako da boste lahko rob parcele nemoteno kosili.

Simona Klokočovnik, Maranta