Če želite del svojega doma urediti v japonskem stilu, naj bo to zasebni del stanovanja ali hiše z velikim oknom. Japonski stil ponavadi uporabljajo na omejenem prostoru, tako da bi lahko steklena vrata ali pa večje okno prostor navidezno povečala.

Pregrade shoji

Za japonsko urejanje notranjosti so značilne pregrade »shoji« - velike predelne stene in dekorativne pregrade, ki jih uporabljamo za ustvarjanje meja med prostori, mnogi pa jih uporabljajo tudi kot izjemno praktične pregrade, za katerimi se lahko v miru preoblečemo.

Pregrade so dokaj občutljive na dotik, saj so narejene iz riževega papirja in letvic, hitro se zlomijo, zato morate biti pri postavljanju izredno previdni. Prednost takšnega načina pregrajevanja prostora je zagotovo pretok svetlobe in zraka, ki neovirano prodirata skoznje.

shoji.jpg

S postavitvijo te pregrade v prostor pa boste dobili japonski model organizacije interjerja. Sobo bodo z japonskim stilom obarvale še rolete iz bambusa ali pa zavese iz riževega papirja.

Nizki elementi

Ko govorimo o postavitvi, se moramo zavedati, da japonski stil odlikujejo zelo nizki elementi, ki so postavljeni le malo nad tlemi. Takšen slog pravzaprav podpira idejo uporabe »tatami« podloge, japonske talne preproge, ki pa jo lahko uporabljamo tudi za sedenje ali celo spanje. Tatami pa lahko za večjo udobnost in lepši videz okrasite z blazinami.

Za kar najboljši učinek japonskega sloga pa boste vsemu zgoraj naštetemu dodali še ikebano, ki predstavlja umetnost aranžiranja cvetja.

ikebana.jpg

Glavni razlog, zakaj dnevne sobe, urejene v japonskem slogu, delujejo tako prostrano, je ta, da elemente v njej postavljajo neodvisno od ostalih stvari v prostoru. Na ta način soba deluje urejena in pregledna, kar je predpogoj za urejanje z umetninami in svetili.