Drugače povedano: v svojem novem okolju želijo aktivno bivati. To jim na eni strani omogoča energetsko in ekološko nadstandardno grajena soseska z obilico rekreativnih priložnosti v naravi pod Kamniškimi Alpami. Na drugi strani pa aktivno vključevanje v hitro razvijajoče se načrte občine Komenda, kjer je priložnosti za udejanjanje svojih zamisli, tudi poslovnih, v izobilju. Pomembno je le poiskati skupni jezik.

gradvest_koranti.jpg

Prvo tako priložnost so zaznali v predpustnem dogajanju. Že lani je direktor podjetja Eko Gradvest Marijan Fras v predpustnem času povabil v novonastajajoče naselje Etnografsko društvo Korant Markovci, da mu, »gradbincu«, skupaj s svojimi pustnimi liki pomagajo pregnati zimo. Tudi letos ima enako namero. Pobudniki nove sekcije pa so razmišljali še širše. Torej predstaviti v pustnem sprevodu vse pustne like, ki izvirajo s Ptujskega polja, vsej Komendi.

Krajši karneval korantov

Tako pripravljajo krajši karneval korantov (izvirno ime iz Markovcev, kjer je po ljudskem izročilu lik nastal, za danes bolj uporabljan izraz kurent), ki jih bodo spremljali kopijaši, orači, medvedi, piceki, kure, ruse in še drugi pustni liki. Vsi ti namreč niso zgolj pustne šeme, saj s svojo pojavo in nastopom prenašajo poslanstvo svojih prednikov njihovim naslednikom, torej vsem nam. Vsak lik namreč v svoji pojavi (velikokrat na videz celo demonskem izrazu ali neobvladljivem ravnanju) nosi dobrohotno sporočilo, ki ga s svojo igrivostjo, včasih predrznostjo, nikoli pa z zlobnimi nameni, skuša predstaviti opazovalcem. Osnovni namen je preganjanje zlih duhov, slabih namer in zime. Klicanje pomladi pomeni klicanje dobrih želja, zdravja v družini in obilnega pridelka na domačiji. To vsak lik izkazuje na svoj, velikokrat robat način.

gradvest_koranti1.jpg

Ker priprava takega pustnega sprevoda v naselju ni ravno mačji kašelj, so pobudniki nove sekcije prosili za pomoč župana Tomaža Drolca, ki je pokroviteljstvo dogodka z veseljem potrdil. To si organizatorji »korantove povorke« štejejo v veliko čast. Ne nazadnje imajo svoj pustni sprevod tudi v Komendi skupaj z okoliškimi kraji na pustno soboto. Toda v tistem času so člani Etnografskega društva Korant Markovci seveda zavezani prireditvam v domačem kraju. Tega ne morejo izpustiti in to moramo razumeti, saj so sicer v drugih terminih gostovali malodane že po vsem svetu.

Zato bo predstavitev njihovega sestava z opisom in razlago posameznih pustnih likov v Komendi teden dni prej. Torej v soboto, 26. februarja, od 14. ure naprej. Zbrali se bodo pred športno dvorano v Komendi, kjer bodo posamezni liki prvič predstavljeni. Od tod bodo krenili v sprevodu do naselja Moj novi dom, kjer bo zaključek prireditve z druženjem vseh, ki bodo prišli v Komendo. Po poimenovanju in videzu jih morebiti večina nas že prepozna, toda to, kar s svojo podobo, nastopom, igrivostjo in norčavostjo sporočajo opazovalcem, je največkrat prezrto. Vsak pustni lik ima namreč po ljudskem izročilu zelo natančno sporočilno vsebino. Če tega opazovalci ne razumemo, ni kriv pustni lik. To bo torej priložnost, da o njih izvemo kaj več, se skupaj z njimi veselimo in zaželimo čim plodnejše pravkar prebujajoče se leto. Taka predstava namreč pomeni pravo pot, da starodavne običaje prenašamo na mlajše rodove in tako ohranjamo našo bogato etnografsko dediščino. V vsakem primeru – primer za zgled!

gradvest_koranti2.jpg

Žrebanje petih srečnežev med bodočimi stanovalci

Ob tej priložnosti bo podjetje Eko Gradvest tudi izžrebalo pet srečnežev med več kot tridesetimi novimi bodočimi stanovalci soseske Moj novi dom, ki so podpisali najemno pogodbo z možnostjo odkupa po preteku najemne pogodbe, ki lahko traja od enega do pet let. Pri tem je pomembno povedati, da bo z najemnino zbrana vsota všteta v kupnino ali pa bo namenjena za lastni vložek pri najemanju hipotekarnega kredita, ki ga banke v takih primerih zahtevajo, saj so vse nepremičnine bremen proste. Najemnina tako postane obrok za odplačevanje posojila. Pet srečnih izžrebanih najemnikov bo tako dobilo dodatni komercialni popust v višini enoletne najemnine stanovanja, ne glede na čas najema.

Kako finančno domišljena je ta ponudba, pove že podatek, da so vsa razpoložljiva stanovanja pošla v mesecu in pol, saj je zanimanje med iskalci novega domovanja po njihovih pogojih in ponudbi še večje. Zato razmišljajo, da bi jeseni akcijo ponovili z novimi dograjenimi stanovanji, ko bo tudi naselje že dobilo končno obliko.