Račji file z limono in ingverjem
(fotografija zgoraj)
Čas priprave: približno 40 minut
Sestavine (za 4 osebe):
4 račji fileji (brez kože)
30 g olja
2 šalotki
2 stroka česna
1 velika rdeča paprika (sesekljana)
1 limona
300 ml jušne osnove
sol, poper
ingver, meta
peteršilj, koriander
moka
Priprava:
Fileje solimo, popramo in pokapamo z limoninim sokom. Za vsaj 5 ur jih postavimo v hladilnik. Šalotko, česen in ingver olupimo in sesekljamo. Papriko očistimo, operemo, osušimo na kuhinjski krpi in sesekljamo. Limonino lupino sesekljamo.
V večji ponvi na olju opečemo pomokane fileje z obeh strani. Opečene damo na krožnik. V isti ponvi popražimo šalotko. Dodamo sesekljan česen, papriko, limonino lupino in ingver. Pražimo približno pet minut. Zalijemo z jušno osnovo, primešamo sesekljan peteršilj, koriander in meto. Premešamo. V pripravljeno omako zložimo račje fileje. Kuhamo jih približno 15 minut. Vmes jih večkrat obrnemo in po potrebi zalijemo s tekočino.
Zapečena ajdova kaša

Čas priprave: približno 70 minut
Sestavine (za 4 osebe):
400 g ajdove kaše (kuhane, odcejene)
30 g oljčnega olja
1 majhen por (na drobno narezan)
1 paradižnik (narezan na kocke)
1 zelena paprika (narezana na kocke)
3 stroki česna
150 g skute
100 ml kisle smetane
5 jajc
sol, poper, peteršilj
Priprava:
V ponvi na segretem oljčnem olju prepražimo por, na kocke narezan paradižnik in papriko ter sesekljan česen. Solimo, popramo in odstavimo z ognja.
V posodi zmešamo skuto, kislo smetano in jajca. Solimo, popramo in primešamo sesekljam peteršilj, kuhano in odcejeno ajdovo kašo ter praženo zelenjavo. Zmes predenemo v ognjevarno posodo in jo damo v pečico, segreto na 170 stopinj Celzija, za približno 40 minut.
Divji zajec v omaki

Čas priprave: približno 90 minut
Sestavine (za 4 osebe):
1 divji zajec
1 velik korenček (sesekljan)
1 srednje velik kos gomolja zelene (sesekljan)
1 velika čebula
3 stroki česna
200 ml rdečega vina
30 g olja
sol, poper, brinove jagode
peteršilj, lovor
Priprava:
Zelenjavo očistimo, operemo in sesekljamo. Zajca speremo pod tekočo vodo, osušimo in poljubno razkosamo. Kose zajca damo v večjo posodo, dodamo sesekljano zelenjavo in zalijemo z rdečim vinom. Dodamo še strte brinove jagode, sesekljan peteršilj, česen in lovor. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in damo v hladilnik. Meso mariniramo vsaj 8 ur.
Kose zajca vzamemo iz marinade, jih solimo in pomokamo. Zelenjavo precedimo, tekočino prihranimo za zalivanje. V večji kozici na vročem olju na hitro opečemo soljene in pomokane kose mesa. Dodamo dobro odcejeno zelenjavo in pražimo toliko časa, da tekočina izpari. Zalijemo s tekočino in vse skupaj dušimo toliko časa, da meso postane mehko. Vmes večkrat premešamo, po potrebi zalijemo s tekočino in solimo. Postrežemo s kislo smetano.