Starinski in nostalgični izdelki v sodobni preobleki - od igrač, pohištva in predmetov za dom - osvajajo z izvirnostjo, originalnostjo oblik, estetskim in hkrati trendovskim videzom. Vsem, ki bi radi v dom vnesli nekaj barvitosti in drznosti, ponuja trgovina Sisi pisan nabor izdelkov in okrasja. Za pridih nostalgije poskrbita še recikliran porcelan ter pohištvo skandinavskih in nizozemskih proizvajalcev.

Ljubljansko prodajalno Sisi je širša javnost lahko spoznala na zadnjem pohištvenem sejmu Ambient. Takrat smo z navdušenjem spremljali, kako sta modna oblikovalka Almira Sadar in oblikovalka in lastnica trgovine Silvia Jerman Geelen navduševali obiskovalce z razgibano postavitvijo namiznega pogrinjka, ki je vabil v domišljijski svet mušnic, ptic, svečnikov baročnega videza, čajnikov z nadihom starinskega…

sisi_shop5.jpg

Skandinavsko oblikovanje združuje uporabnost z estetiko

Jerman Geelenova se je že pred leti zaljubila v nizozemsko in skandinavsko oblikovanje. Navdušilo jo je predvsem, kako znajo v severnih deželah s kar najmanjšimi sredstvi polepšati dom ter združevati starinske predmete in sodobno pohištvo. Obilje barv, vzorcev in tekstur, izvirna uporaba materialov in oblik, reciklaža in odgovoren odnos do okolja dajejo domu dušo in prostor razgibajo. Tako polepšan se močno razlikuje od za italijansko oblikovanje značilnega minimalizma in sterilnosti.

sisinabiralniki.jpg

Prav okrasje ima pri polepšanju doma pomembno vlogo. "Slovenci nismo zelo barvit narod in pisane izdelke še vedno povezujemo z otroškimi sobami in izdelki za otroke, zato marsikoga presenetijo jedilni krožniki in starinski vrči za natakanje vode v živahnih barvah, izrazito vzorčasti prti, domišljijsko oblikovani svečniki, gobice v obliki mušnic, pisani ptički, prelepa drevesa iz ostankov tekstila, s katerimi učinkovito polepšamo stene, sanjsko lepa posteljnina.…"

"Pomembno nam je predvsem, da imamo na primer v spalnici veliko posteljo, na severu Evrope pa je dekoracija sestavni del doma in je zelo opazna," pojasnjuje Jerman Geelenova, ki zanimive kose išče predvsem pri izvirnih uveljavljenih in neuveljavljenih nizozemskih ter danskih oblikovalcih, na sejmih, spletu in v revijah.

Polepšajmo dom z drobnimi detajli

sisi_shop4.jpg

Silvia Jerman Geelen upa, da bodo njen blog in stilske zasnove interjerjev navdihnile ljudi in jim pokazale, kako z lastno ustvarjalnostjo, minimalnimi finančnimi sredstvi in izvirnimi idejami polepšati dom in mu dati toplino.

Svetuje, da lahko na primer v dnevni sobi eno izmed sten prebarvamo in polepšamo z razvejanim drevesom iz recikliranih tapet retro vzorcev proizvajalca Inke. Sedežna garnitura bo povsem spremenila videz, če jo bomo polepšali z zanimivimi dekorativnimi blazinami. Na mizo ali starinsko komodo postavimo pisan vrč starinskega videza, ki ga polepšamo s šopkom posušenega cvetja. Gostom postrežemo čaj v rdečih skodelicah z belim pikastim vzorcem, ko pa jih ne uporabljamo, jih hranimo na vidnem mestu oziroma na odprtih policah v kuhinji.

sisivrc.jpg

Namizni pogrinjek za štiri lahko sestavimo iz različni vrst keramičnih krožnikov italijanskega proizvajalca Riceja, ki so videti, kot da jih je že najedel zob časa. Nanje postavimo prtičke z vzorcem babuške, za otroke postavimo na mizo barvaste krožnike iz melamina, dodamo ročno izdelane kozarce s starinskim pridihom in plastični pribor, veliko skledo za solato, lep prt s cvetovi češenj… Za bolj praznično vzdušje dodamo barvast svečnik, ptičke in mušnice. Ozadje otroške sobe lahko polepšamo s samolepilnimi tapetami v obliki ptic in tako prostor spremenimo v zares domišljijski.

»Rada bi poudarila predvsem to, da ne potrebujemo novega kavča, da bo dnevna soba videti lepa. Kanček šarma bomo v prostor vnesli že, če kupimo zanimive okvirje za fotografije, katerih rob je polepšan s tekstilom. Dom dobi dušo z drobnimi detajli in ne velikopoteznimi nakupi,« poudarja Jerman Geelenova.

Brezplačno svetovanje 15. aprila

V trgovinici z izbrano oblikovalsko ponudbo v Stari Ljubljani boste tako našli vse od trendovskih kosov, izdelkov znanih oblikovalcev in manj znanih oblikovalskih imen, do novih predmetov starinskega videza, ki črpajo nadih v retru šestdesetih in sedemdesetih let minulega stoletja. »Prav vsakemu – od šolarjev pa do tistih, ki želijo nekaj več - ponujamo možnost, da najde nekaj zase,« zaključuje lastnica, ki bo obiskovalcem trgovine v četrtek, 15. aprila, delila brezplačne nasvete, kako lahko prostoru vdihnemo novo življenje in spremenimo njegovo podobo že z manjšimi spremembami.

Več idej za dom najdete v fotogaleriji.