Italijanske božične torte, pandori oziroma panetoni, so tipična italijanska sladica. Italijanska vlada in peki tort bi ju radi zaščitili pred imitacijami tujcev. Italijanski peki letno spečejo okoli 117 milijonov panetonov, skupno vrednih 579 milijonov evrov. Po zakonu morajo biti torte spečene po posebnih pravilih, vključno s tem, da morajo za testo uporabiti le maslo in pivski kvas.

Sestavine:

400g gladke bele moke
100g ostre bele moke
20 g koruznega škroba
ščepec soli
½ vrečke pecilnega praška
3 rumenjaki
2 jajci
1 vanilijev sladkor
90 g rjavega sladkorja
125 g masla
150 ml toplega mleka
100 ml tople vode
1 suhi kvas (7g)
100 ml kisle smetane
2 žlici ruma
1 žlica naribane lupinice pomaranče in limone
50 g mlečne čokolade narezane na kockice
50 g bele čokolade narezane na kockice
70 g suhih brusnic
70 g kandiranega sadja
5 žličk nutele

ade.jpg

Premešajte moko, koruzni škrob in pecilni prašek. Rumenjake, jajci, vanilijev sladkor dobro premešajte nato vmešajte mehko maslo. Zmesi dodajte moko in potem vmešajte še mleko, vodo in suhi kvas. Na koncu dodajte še kislo smetano, rum, naribano lupinico limone in pomaranče in vse skupaj dobro premešajte. Pustite da počiva 20 minut in nato v testo vmešajte koščke čokolade in kandirano sadje. Kalup za paneton dobro premažite z maslom in vanj vlijte pripravljeno maso. Na nekaj mestih v zmes denite še žličko nutele. Pustite, da testo v kalupu vzhaja 15 minut nato denite v ogreto pečico pri 200 stopinj Celzija in pecite okoli 50 minut. Ohlajen kolač dajte iz kalupa in ga posujte s sladkorjem v prahu.