Talnim oblogam v otroški sobi ponavadi namenjamo le malo pozornosti, pa vendar je na voljo toliko možnosti. Če seštejete, koliko ur otrok v prvih letih življenja preživi na tleh - ko se igra z avtomobilčki ali dela prevale –, vam bo takoj jasno, da so tla še kako pomemben element otroške sobe. Izpostaviti velja dve pravili: najprej morajo biti talne obloge enostavne za čiščenje, prav tako pa vam na njih ne sme preveč drseti; otrok bi se med igro namreč lahko poškodoval. Prav tako naj bodo vir navdiha in naj vzpodbujajo otroško igro.

Ko izbirate materiale za otroško sobo, dajte prednost kakovostnim in naravnim materialom. Naj vas navdihne prostor, v katerem živite. Torej, če je živite v večstanovanjski stavbi, izberite material, ki bo izoliral tla in zaščitil sosede, ki živijo pod vami, pred igrami s skupnim imenom »kakšen zvok ima ta igračka, ko pade s z mize.«

Laminat

Montaža laminata je enostavna. Laminat ponavadi z videzom posnema lesene talne obloge. Enostaven je za čiščenje; na tržišču pa je na voljo v številnih barvnih odtenkih – vključno z modro, zeleno, rožnato… Večbarvni laminat v otroški sobi bo lepo popestril tla v otroški sobi in bo videti kot mozaik.

Edina slabost laminata je, da potencira zvoke. Če živite v bloku, postavite pred montažo laminata na tla še podlogo za laminat, ki bo toplotno in zvočno izolirala sobo vašega malčka.

Pluta

Ta povsem naraven material je naravnost idealen za otroške sobe, saj jih toplotno in zvočno izolira, je enostaven za vzdrževanje in čiščenje, deluje kot antistresna podlaga za nespretne otroške padce, ter je na videz izjemno prijeten. Poleg značilnega temno rjavega odtenka je na voljo tudi v drugih barvah, ki mu dajejo novo dimenzijo in možnosti kreativnega izražanja.

Linolej

Ljudje pogosto zamenjujejo linolej s PVC –talnimi oblogami. Za razliko od slednjih, ki so izdelane iz umetnih materialov, je linolej edina elastična obloga, ki je izdelana iz naravnih materialov. Kljub mnenju, da linolej sodi v kopalnice ali kuhinje, so ga oblikovalci notranjih interjerjev »preselili« tudi v otroške sobe. Tržišče ponuja linolej s številnimi vzorci in barvnimi odtenki. Ta talna obloga je prijetna za hojo, je ekološka in enostavna za vzdrževanje. Prav tako je linolej odporen na praske in je dober toplotni in zvočni izolator.

PVC –talne obloge

Tudi PVC –talne obloge niso več, kar so bile nekoč. Da bi jim vrnili povrnili nekdanjo slavo, so jih oblikovalci odeli v prelepe barvne odtenke in vzorce, dodali so jim bleščice, zvezdice in sijajne barve, ki svetijo v temi in se jim otroci ne morejo upreti. Ko se vaši malčki odpravijo spat, imajo pod nogami pravo zvezdno nebo.

Sodobne PVC –talne obloge so izdelane iz materiala, ki ni nevaren za zdravje ljudi in so povsem drugačne od svoji predhodnic iz 70. let minulega stoletja, ki so vsebovale azbest. Pozitivne strani PVC –talnih oblog je, da so vodoodporne, enostavne za vzdrževanje in odporne na odrgnine. Njihova pomanjkljivost je v tem, da jih po koncu uporabe ne moremo reciklirati.

Preproge in itisoni

Obiščite vrtec in videli boste, da so tla igralnic v celoti obložena z itisonom ali preprogami. Ta najmehkejša vrsta talnih oblog je odlična, ker je hkrati topla in blaži nespretne otroške padce. Glede na to, da se otroci v prvih letih življenja radi igrajo na tleh, so preproge ali itison odlična izbira za otroško sobo. Prednost dajte predvsem naravnim materialom.

Glavna razlika med preprogami in itisonom je v tem, da slednje lahko premikamo po prostoru in nudijo več kreativnosti, itison pa sobo prekriva od stene do stene. Z malce truda in potrpežljivosti lahko z itisonom na tleh otroške sobe ustvarite Rubikovo kocko, ki bo prostor spremenila v edinstven.

Zmerno z barvami

Tla v otroški sobi naj bodo ravna in stabilna, da otroci ne bodo padali. Itisone in preproge redno čistite. Pri izbiranju preprog za otroško sobo pa nikar ne pretiravajte z barvami. Preveč barv bi lahko hitro pokvarilo veselo razpoloženje v sobi, česar pa si vendar ne želite. Saj veste, kako pravijo – manj je ponavadi več.