Slaba peč, poškodovana jeklenka, slabo vzdrževan dimnik

Poleg vseh navedenih značilnostih, pa je ena najbolj poznanih njegova prodornost, zaradi česar se lahko zastrupitve z ogljikovim monoksidom pripetijo tudi v prostorih, ki so oddaljena od izvora samega plina. Nanj lahko opozorijo le posebni detektorji z alarmnim sistemom.

Res je, da je v nekaterih tovarnah ali rudnikih možnost za zastrupitev z ogljikovim monoksidom kot pa v domačem gospodinjstvu, a tudi tam obstajajo nevarnosti. Doma je lahko izpuščanje plina posledica slabe peči centralnega ali sobnega ogrevanja, poškodovanih plinskih jeklenk, kakor tudi slabo narejenih in očiščenih dimnikov, ko v zimskih mesecih prižgemo peč ali kamin. Zastrupitev se lahko pripeti tudi med kuhanjem. Najbolje je, da večkrat prezračimo prostor, če imamo občutek, da bi se lahko v njem sproščal nevaren plin.

Zakaj je ogljikov monoksid nevaren?

Ogljikov monoksid se veže na hemoglobin. Če sta v prostoru tako kisik kot ogljikov monoksid, se ta na krvno barvilo veže od 150- do 300-krat hitreje kot kisik, v krvi pa nastane nova spojina, ki ji pravimo karboksihemoglobin (HbCO). HbCO zmanjšuje kapaciteto krvi za prenos kisika in je glavni vzrok za hipoksijo tkiv. CO pa se veže tudi na mioglobin, ki predstavlja zalogo kisika za mišične celice, kar je izredno nevarno, saj ob morebitni zastrupitvi pride do oslabitve mišic, ponesrečenec pa nima več moči za hojo ali pa za to, da bi bil zmožen odpreti okno.

kri.jpg

Kakšni so simptomi zastrupitve z ogljikovim monoksidom?

Omenili smo že, da je zaradi brezbarvnosti in tega, da nima okusa, ogljikov dioksid težko prepoznati v prostoru, razen ko je v sestavi s kakšnim drugim plinom. V blažjih oblikah zastrupitve se bolnik le slabše počuti, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih bolnik bruha, ima motnje vida, koncentracije, spomina, lahko pa tudi izgubi zavest. Mnogi zastrupitev z ogljikovim monoksidom zamenjujejo s simptomi gripe, napačno diagnozo lahko postavi tudi zdravnik, rezultat pa je lahko tragična (in nepotrebna) smrt. Ljudje, ki so bili ogljikovem monoksidu izpostavljeni med spanjem, ali pa so pred tem popili večjo količino alkohola, lahko od zastrupitve umrejo še pred pojavom simptomov.