Majhna stanovanja so hitro prenatrpana. Ko pridejo na obisk gostje, včasih niti ne vemo, kam naj jih posedemo. Težavo lahko rešimo z ureditvijo kotička na prostem, ki ga bomo uporabljali za sprostitev in druženje. Z njim bomo dopolnili oziroma uravnotežili videz celotne bivalne površine.

Steklena stena razširi obzorja

Balkon in majhno stanovanje bosta videti bolj prostorna, če klasična balkonska vrata zamenjate z drsnimi steklenimi. Zelo lepo deluje steklena stena, ki spusti v stanovanje obilo svetlobe in ga navidezno močno poveča. A pazite, da izberete kakovostne materiale, sicer se utegne zgoditi, da vas bo zaradi višjih stroškov za ogrevanje bolela glava.

terasa1.jpg

Miza in vrtni stoli naj bodo odporni na vremenske razmere, da vam jih ni treba vsak večer pospravljati. Sedežnega kompleta na majhnem balkonu zagotovo ne boste mogli postaviti, zato raje izberite lahko mizico in po potrebi zložljive stole. Namesto drage sedežne garniture zadošča tudi star zaboj, ki ga prebarvate in nanj položite nekaj udobnih blazin za sedenje. Dobili boste privlačno balkonsko klop. V kotu najdite prostor za ležalnik, kjer se boste lahko sprostili in uživali v dobri knjigi.

Primerna razsvetljava in okrasne rastline

Ne pozabite na primerno razsvetljavo, ki ustvarja ozračje v vsakem prostoru in tako tudi na balkonu, »Strateško« nameščena stropna svetilka bo poskrbela, da boste na balkonu tudi zvečer dobro videli. Če zunaj radi berete, si omislite preprosto stoječo svetilko, za zabave pa obesite na balkonsko ograjo pisane svetlobne lampijone.

terasa3.jpg

Za zasebnost na balkonu bodo najlažje poskrbele okrasne rastline. Na balkonsko ograjo obesite cvetlična korita ali pa cvetlične lonce postavite ob ograjo na tla. Če bi radi zakrili pogled z balkona na neurejeno dvorišče, garažo ali sosednji blok, vam bodo v pomoč plezalke, ki bodo ob primerni opori hitro zrasle. Za lep videz pa poskrbijo tudi s stropa viseče cvetoče enoletnice.

Ne pozabite na dodatke, kot so pisane okrasne blazine, namizni aranžma, svečke... Tako boste dobili prijeten zunanji kotiček, kjer se boste radi zadrževali in si hkrati povečali kakovost bivanja.

Nekaj predlogov za ureditev majhnih balkonov vam predstavljamo tukaj.