»Zahvaljujoč novim raziskavam, so strokovnjaki prišli do ugotovitev, da bi lahko imela kemikalija BPA slab vpliv na razvoj otroka, imunski sistem in pa nastanek tumorjev,« je pojasnil John Dali, komisar, zadolžen za zdravstvo in politiko potrošnikov. Dodal je, da je to dobra novica za starše v Evropi, saj bodo tako prepričani, da od sredine leta 2011 plastične stekleničke ne bodo vsebovale BPA.

Danske oblasti so prepoved še razširile

Samo dve članici EU, Francija in Danska, sta predhodno prepovedali prodajo stekleničk s to kemikalijo. Danske oblasti so naredile celo korak dlje, saj so prepoved razširile na vse predmete za hranjenje otroka, starega do tri leta, ki vsebuje to substanco.

Strupena substanca

Prepovedi obstajajo še v Avstraliji, Kanadi in nekaterih ameriških zveznih državah. Kanada je pred kratkim postala prva država na svetu, ki je bisfenol-A klasificirala kot strupeno substanco, čeprav industrija takšni oceni nasprotuje.

BPA v manjših količinah varen

V poročilu Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) so zapisali, da je BPA v manjših količinah sicer popolnoma varen, opozarjajo pa na določene »neznanke« v povezavi z njegovimi vplivi, o katerih so pisali tudi v novi raziskavi.