Lonely Planet je sestavil seznam najbolj nenavadnih hotelov, ki bi jih moral vsakdo obiskati, od severa Finske pa do turške Kapadokije.

Hotel – zapor, Švica

Večina ljudi skuša zaporu ubežati, ne pa tudi gostje Jailhotela Löwengraben. Najbolj nezaželen naslov v Luzernu do leta 1998, stari zapor iz 19. stoletja, je dobil popolnoma drugačno funkcijo. Nekdanje celice so uredili v sobe, kopalnica pa je še vedno skupna.

zapor.jpg

Blow Up Hall 5050, Poljska

Zamislite si hotel, v katerem ne izbirate sobe vi, ampak ona izbere vas, namesto ključa pa vam v roke porinejo iPhone.Hotel Blow Up Hall 5050 je nastal po ideji električarja Rafaela Lozana Hemmerja, bivanje v njem pa hkrati pomeni sodelovanje v avtorjevem šovu. Vse se začne že, ko prek spleta rezervirate sobo in izbirate barve, slike in številke. Glede na izbor vam računalnik dodeli določeno sobo. Celoten hotel pa je poln interaktivnih monitorjev, kamer in drugih tehničnih pripomočkov.

Esbelli Evi, Turčija

Hotel Esbelli Evi v Turčiji je deloma zgrajen, a je večina zgradbe »naravna«. Neobičajne luknje v steni predstavljajo vrata, dojemanje pa ojačajo kamniti kamini s starinskimi dimniki. Notranjost so obogatili s turškimi preprogami in pohištvom iz otomanskega časa.

Stara železniška postaja, Anglija

Vsakdo, ki misli, da duh starega in glamuroznega Orient Expressa ne bo umrl, ima prav, vsaj dokler bo na stari železniški postaji v Petworthu stal hotel-železnica The Old Railway Station hotel. Bivanje v enem od štirih čudovito urejenih starih železniških vagonov vam omogoča povratek v preteklost. Da pa bi bilo potovanje za goste kar najbolj udobno, v hotelu starinski slog kombinirajo z moderno opremo.

Kråkenesfyr, Norway

Na kamniti polici, nedaleč od zahodnih fjordov, stoji hotel Kråkenesfyr, kot ustvarjen za opazovanje in občudovanje krasne norveške obale. Najboljši razgled ponujajo sobe v najvišjem nadstropju svetilnika, saj te omogočajo panoramski pogled na morje.

svetilnik.jpg

Hotel Fox, Danska

Sobe v danskem hotelu Fox predstavljajo umetnine 21 mednarodno priznanih grafičnih umetnikov, ki prikazujejo različne motive – od stripovskih pa do popolnoma modernih in nenavadnih. Za razliko od drugih hotelov, ima vsaka soba tam svoje ime in značaj; v hotelu lahko najdete sobo Ecstasy, pa sobo, posvečeno otrokom, boksu ali pa mali švicarski deklici Heidi.

Dvorec Kálnoky, Romunija

Zagotovo ni lahko živeti v senci najbolj poznanega vampirja na svetu, a se lastnik hotela Count Kálnoky dobro sooča z izzivom. Celotna zgodba pa ne temelji le na ideji o ureditvi starega dvorca sredi skrivnostne Transilvanije, ampak tudi o povezovanju gostov z lokalnimi prebivalci. Obiskovalci lahko tako dan preživijo z lokalnim čebelarjem, na pomoč priskočijo kovaču ali pa se le sprehajajo po čudoviti naravi.

Vas iglujev Kakslauttanen, Finska

Hoteli iz ledu so postali turistične ikone Arktike. V finskem hotelu Kakslauttanen & Igloo Village, ki je pravzaprav vas steklenih iglujev, navdih za katero so dobili pri laponski arhitekturi, lahko namreč ležite in skozi steklene zaobljene stene opazujete poln spekter z zvezdami posutega severnega neba. In ko to delate, ste na toplem, medtem ko je zunaj temperatura krepko pod nič stopinj Celzija. Hotel je odličen tudi za ostale arktične aktivnosti kot je ribolov pod ledom, tekmovanje s huskiji ali pa vožnje z motornimi sanmi. 
 

iglu.jpg