Glavno vodilo pri opremljanju spalnice naj bo njena velikost. V majhni spalnici bo veliko pohištvo zatrpalo prostor, medtem ko bodo majhni kosi v velikem prostoru le-tega naredili hladnega. Če je le mogoče, postavite v spalnico čim manj opreme, da bo zračna in nevsiljiva. V današnji stanovanjski stiski vse prevečkrat postane odlagališče različnih predmetov, od likalne deske do kovčkov, vendar ne dovolite, da vam prostor za počitek obteži nered. V tako »obremenjeni« spalnici se ne boste mogli spočiti, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki kitajskega nauka o harmoniji življenja feng šuj.

Udobna postelja je prvi pogoj za dober počitek

spalnica1.jpg

Od velikosti prostora je odvisen tudi izbor najosnovnejšega elementa spalnice – postelje. V trgovinah najdete veliko izbiro modelov, od enojnih in zakonskih postelj velikih dimenzij do francoskih postelj in futonov. Pri nakupu upoštevajte, da mora biti med posteljo in drugim pohištvom ali steno približno 75 centimetrov prostora, da lahko neovirano vstanemo z nje ali odpremo vrata omare. Udobna postelja je prvi pogoj za dober počitek, zato, če ste s prostorom na tesnem, rajši izberite dovolj veliko ter v spalnico postavite manj drugega pohištva.

Nič manj pomembno od postelje ni ležišče. Kupite najbolj kakovostnega, ki si ga lahko privoščite, bodisi klasično vzmetnico bodisi ležišče iz lateksa ali spominske pene, saj se vam bo to zaradi zdravja hrbtenice z leti obrestovalo. Ležišča iz lateksa so mehka, prilagodljiva in zračna, zato se na njih ne pregrevamo, ter ne povzročajo alergij. Zelo priljubljena so ležišča iz spominske pene: dajejo odlično oporo in se prilagodijo obliki telesa. Katero koli boste izbrali, naj bo široko vsaj 90 centimetrov (za eno osebo) in vsaj 15 centimetrov daljše od vaše telesne višine.

Vgradne omare varčujejo s prostorom

akron.jpg

Če v spalnici nimate garderobe ali garderobnih omar ne morete postaviti v drug prostor, bo spalnica morala postati njihovo »zatočišče«. Vgrajena zidna omara z drsnimi vrati, ki zaseda vso steno, je odlična rešitev, saj z njo prihranimo veliko prostora, namestimo pa jo lahko tudi povsod tam, kjer klasične omare ne bi mogli postaviti. Običajne omare so bolj prilagodljive, ker jih lahko po želji prestavimo ali preselimo, vendar so lahko precej nezanimive in puste. Med široko ponudbo izberite take, ki ne bodo samo prostor za odlaganje, ampak tudi okras spalnice.

Del osnovne opreme spalnice so tudi nočne omarice in komoda, ki naj se skladajo s slogom drugega pohištva, ni pa nujno, da je vsa oprema iz istega pohištvenega sestava. Zakaj ne bi namesto klasične nočne omarice ob posteljo postavili mizico, ki je sicer namenjena za dnevno sobo? Komodo lahko zamenjate z manjšimi regali ali knjižnimi policami, toaletno mizo, ki se iz spalnice umika, pa nadomestite s konzolno mizico ali z ozkimi policami, ki jih v višini mize namestite na steno, nad njih pa ogledalo zanimive oblike.

V skladu z življenjskim slogom

Pri opremljanju ne pozabite, da se boste dobro počutili v spalnici, ki odseva vašo osebnost, interese in življenjski slog. Če imate raje leseni pod kot talne obloge in preproge, tal ne prekrivajte. Če v spalnici radi berete, postavite vanjo udoben naslonjač, v katerem boste preživljali prijetne večere ob knjigi. Izberite barve in tkanine, ki so vam všeč, in se pri tem ne ozirajte na pravila. Če so vam bolj všeč živahne barve, izberite optimistično oranžno namesto pomirjujoče modre. Osnovni barvni shemi prilagodite tudi okrasne dodatke ter se obkrožite z vam ljubimi spominki. Nočni počitek bo tako še prijetnejši.