Udobno bivanje v 76 nadstropjih

In kaj lahko pričakujejo novi najemniki? Stanovalci lahko pričakujejo, da bodo zelo udobno živeli v resnično posebni stavbi, pod katero se je podpisal Gehry, ki je zvezdnik med arhitekti. To je njegov prvi nebotičnik, ki ga je zasnoval brezplačno in se tako oddolžil New Yorku, ki ga je z vrsto njegovih projektov že sprejel za svojega. Nebotičnik s svojimi 265 metri in 76 nadstropji velja za najvišji stanovanjski objekt na zahodni polobli, po pričakovanjih pa bo na spodnji Manhattan prinesel novo življenje in energijo.

gehry_ny2.jpg

Zamuda pri dograditvi stavbe je nekako razumljiva, če upoštevamo vrsto superlativov, ki veljajo zanjo. Ne le, da gre za eno najvišjih stolpnic v New Yorku, temveč je posebna tudi njena zunanjost, sestavljena iz elementov iz nerjavečega jekla, s katerimi se je Gehry poklonil kolegu Gianlorenzu Berniniju. Razgibana fasada, ki je videti, kot da bi se »topila«, je omogočila izvirno postavitev interjerja z več kot dvesto unikatnimi tlorisi in velikimi zimskimi okni, ki spominjajo na Gaudijev slog.

V nebotičniku tudi šola, zdraviliški center, lokali in bolnišnica

Poleg stanovanj bo prostor v novi stolpnici dobila javna osnovna šola, ki bo zasedla prvih pet nadstropij, šolarji pa se bodo lahko razgibali na šolskem igrišču na vrhu nebotičnika. V stavbi, ki je zrasla na mestu nekdanjega parkirišča newyorške mestne bolnišnice, ki je prodala zemljišče za gradnjo, bodo tudi ambulante in bolnišnica ter kletna garaža za 175 bolnišničnih vozil.

gehry_ny.jpg

Več kot 2000 kvadratnih metrov javnih površin v stolpnici bodo zasedli restavracije, zdraviliški center, knjižnica ter prostori za zabavo in otroško igro. Piko na i bo dodal še čudovit bazen na vrhu, obkrožen s steklenimi vrati, ki se odpirajo na teraso. Stanovalci vrhnjega nadstropja bodo imeli glede na to, v katero smer neba so obrnjena stanovanja, privilegij, da bodo uživali v enkratnem razgledu na mesto – na reko Hudson, most Georgea Washingtona, na vseh pet mostov na Vzhodni reki ali na stolpnici Empire State in Chrysler.

Gehry si je premislil

Frank Gehry je lani marsikoga neprijetno presenetil, ko je dejal, da certifikat LEED mnogokrat  dobijo stavbe, ki niso zgrajene po najnovejših, okolju prijaznih strategijah ter da so podnebne spremembe in trajnostni razvoj politično dejanje. LEED je okrajšava za Leadersheep in Energy and Environmental Design, ki je prostovoljni ocenjevalni sistem za ocenjevanje ekološke gradnje. Stavbe lahko že v fazi načrtovanja ali kasneje kandidirajo za certifikat LEED, če izpolnjujejo točno predpisane pogoje.

gehry_ny1.jpg

Gehry je dejal, da se stroški zaradi gradnje zelene arhitekture pravzaprav nikdar v celoti ne povrnejo. Kasneje je v enem izmed intervjujev svoje trditve zanikal in pojasnil, da pravzaprav ni nikdar nasprotoval zeleni ali tako imenovani LEED-gradnji.

Na poti k ekološki gradnji

Glede na Gehryjeve izjave je presenetljivo, da njegov najnovejši nebotičnik sredi New Yorka podaja roko ekološki gradnji. Čeprav stavba po mnenju strokovnjakov ne zadovoljuje v celoti meril za podelitev LEED-certifikata, pa je slavni arhitekt vendarle uporabil energetsko učinkovita okna in druge varčne aplikacije ter naprave za filtriranje deževnice. Slednje nakazujejo, v katero smer se bodo arhitekti nagibali v prihodnjih letih, ko bodo razmišljali o aktualnem varčevanju s pitno vodo.