Vsak dan proizvedemo na na tone smeti. Pozanimajte se pri lastniku, ali je v vašem okolišu morda ekološki otok, v katerega boste odnašali smeti za reciklažo. Do odpadkov vzpostavite oseben odnos, kar pomeni, da nerazgradljivo embalažo zamenjajte za razgradljivo ali stekleno. Zmanjšajte tudi količino papirnatih odpadkov in preidite na elektronsko pošiljanje pošte.

greenflat.jpg

Pod pomivalno korito namestite majhne zabojnike za ločevanje odpadkov – tako boste prihranili čas in energijo, ker vam ne po treba brskati po smeteh in naknadno razvrščati odpadkov.

Zmanjšajte porabo energije

greenlaundry.jpg

Ne glede na to, ali so stanovanjski stroški že vključeni v ceno najemnine ali jih plačujete ločeno, bo nižja poraba energije pomagala vsem. Premislite o izključevanju ogrevalnih in klimatskih naprav (odvisno od sezone). Pozimi se topleje oblačite, poleti pa hodite naokrog v belih in zračnih oblačilih.

Zamenjajte sijalke

Razmislite tudi o zamenjavi klasičnih sijalk z žarilno nitko za varčne. Te porabijo manj energije in imajo desetkrat daljšo življenjsko dobo. Prižgite samo luči v prostoru, v katerem ste, drugje pa naj bodo ugasnjene.

Uporabite javni prevoz

Javni prevoz je predvsem v mestih dobra možnost, s katero lahko prihranimo kar nekaj denarja, saj nimamo stroškov z avtom. Tako skrbimo tudi za zniževanje izpustov škodljivih izpuhov ogljikovega dioksida v okolje. Če se že morate voziti z avtom, se poskusite dogovoriti s sosedom ali sodelavcem, da se bosta na delo vozila skupaj v enem avtu.

Varčujte z vodo v kuhinji in kopalnici

greenkuhinja.jpg

S sostanovalci se dogovorite, kdaj boste uporabljali pomivalni in pralni stroj ali se boste prhali. Držite se razporeda in poskušajte skrajšati čas prhanja, v kadi pa se umivajte manj pogosto, saj porabite znatno več vode.

S pomočjo teh nasvetov boste življenje lažje prilagodili okolju prijaznemu bivanju. Pred najemom stanovanja se pri najemodajalcu pozanimajte, kako skrbi za okolje, kar naj bo pri izbiri stanovanja prav tako odločujoč dejavnik. Skrbni lastniki stanovanj, ki razmišljajo o varčevanju z denarjem in energijo,  bodo do želja in skrbi svojih podnajemnikov verjetno bolj razumevajoči.