Marsikateremu vrtnarju se zdijo zimski meseci občutno predolgi in brezbarvni. Seveda je prijetno kramljati s prijatelji ali si končno privoščiti branje knjige, za katero je prej vedno zmanjkalo časa, pa vendar nam naše misli vse prepogosto uhajajo v prihodnost v želji, da bi bila pomlad že kmalu tu. Lahko pa se tudi zdaj, ko ni zelenja, odpravimo na potep in občudujemo številne drobne, a čarobne zanimivosti rastlin, ki nas obkrožajo. Doma bomo zamudili vsa zimska presenečenja, ki čakajo na nas, in jih bomo deležni šele z izletom v hladni zimski dan.

Pozimi so posebno zanimive drevesne oblike

vrt_zima.jpg

Med okrasnimi drevninami je kar nekaj takšnih, ki zažarijo prav v zimskem času, bodisi zaradi barvitega lubja in lesa ali zaradi živobarvnih plodov. Pozimi so posebno zanimive oblike rasti dreves, ki jih lahko docela občudujemo šele zdaj, ko so brez listja. Žareče barve rdeče- in rumenostebelnih drenov so najlepše prav v zimski belini, brogovita pa je polna rdečih plodov, ki so še posebno opazni zdaj, ob pomanjkanju drugih barv. V prvih dneh decembra bomo lahko uzrli tudi še kakšne liste ambrovca, ki živobarvni še kar kljubujejo gravitaciji, suhi cvetovi hortenzij, v katere so se ujele snežinke, pa so kot naravni adventni venčki.

Pri načrtovanju vrta si lahko določen del uredimo tako, da bo zanimiv tudi pozimi. Najprimernejše mesto zanj je tam, kjer ga bomo lahko občudovali kar skozi okno. V oddaljenem kotu lahko posadimo gaj z brezami, katerih belina lubja je zanimiva v vseh letnih časih. Tudi okrasne češnje z rdečerjavim deblom ali katere druge rastline z barvitim lesom bodo vnesle nekaj živosti, vedno zanimivi pa so tudi lepo oblikovani pušpani.

Nestrokovnost pri rezanju drevja vsem na očem

vrt_zima1.jpg

Zima pa lahko odkrije tudi drugo podobo vrta, ki jo je prej skrivalo zelenje rastlin. Nestrokovnost pri rezanju drevja je zdaj vsem na očem, prav tako pa tudi površno postavljene opore za vzpenjavke. Nekoč zategnjena žica sčasoma popusti pod težo rasti in snega, tako da deluje neurejeno. Vendar jo lahko z nekaj dobre volje zopet uredimo, žal pa so napake, narejene pri rezanju drevja, nepopravljive.

Ni samo videz tisti, ki je moteč, temveč so nepravilno obrezana drevesa lahko tudi nevarna. Puščeni debeli štrclji so idealno mesto za vdor škodljivih organizmov, ki povzročajo trohnenje in s tem nevarnost, da se nekoč veja odlomi in koga tudi poškoduje. Pri pravilnem rezanju se sploh ne bi smelo videti, da je bilo rezano, očitno pa to ni dobro, ker je potem videti, kot da ni bilo nič narejenega. Tako pa lahko občudujemo indijanskim totemom podobne stvaritve pohabljenih dreves, ki so nekaterim očitno dokaz velike strokovnosti.

Tudi zima je lahko vrtnarsko zanimiva, sploh pa je zdaj čas, ko lahko snujemo nove vrtnarske podvige v prihodnjem letu. Pa ne pozabimo na zalivanje zimzelenih rastlin, posebno rododendronov, ki so lahko žejni tudi v tem letnem času.