Pri vratih in panoramski steni je terasa, na katero vodijo zunanje stopnice. Nadstropje nima stropa (je le streha, katere sleme poteka po črtkani črti na skici). Pod slemenom je višina prostora 4,40 metra, na straneh pa 2,80 metra. V vsakem stanovanju naj bo kopalnica (160 krat 160 centimetrov) s prho, straniščno školjko in umivalnikom, preostalo naj zavzema dnevni prostor s kuhinjo. Nad približno polovico stanovanja naj bo galerija, kjer naj bo prostor za spalnico (postelji sta lahko čisto na tleh). Seveda naj do galerije vodijo stopnice (lahko strme). V streho je možno vgraditi strešni okni. Upam, da sem nanizala dovolj podatkov. Zelo vam bom hvaležna za pomoč. Želim vam še veliko uspeha pri izdelavi uporabnih arhitekturnih rešitev. Sergeja

Odgovor:

md242_h_sergejab.jpg

Ker so pozicije vhodnih vrat v objekt že določene in so tista, ki vodijo v desno stran stanovanja, pomaknjena v območje leve polovice, je leva polovica brez nadaljnjega v nekoliko slabšem položaju, kar zadeva velikost prve etaže. Da bi zadevo nekoliko popravila, sem kopalnici zamaknila za 20 centimetrov v desno. Opazili boste, da sredinska stena med obema enotama ni v celoti sredinsko pozicionirana, temveč le v delu dnevnega prostora.

Pridobili smo garderobo pri vhodu v desnem delu stanovanja in s tem zapolnili sicer neuporaben prostor, levo kopalnico pa sem naredila nekoliko večjo, 230 krat 180 centimetrov. Če bi bila manjša, kot ste predlagali vi, bi zmanjkalo prostora za vhod iz veže, kot tudi za omaro v drugi polovici (desna je 230 krat 160 centimetrov).

V levem delu je dodatno zaradi panoramskega okna in poševno odrezane stene prostor dodatno zmanjšan, tako da imate prostor le za manjšo mizico. Stopnice so umeščene v drugo polovico prostora, pod njimi pa je tudi prostor za TV in v kotu za garderobno omaro, za katero pri vhodu ni prostora.

Dnevni prostor je deljen na delovni kot in sedežno garnituro. Če bi želeli, lahko delovni kot premestite tudi v gornje nadstropje. Desna polovica načrta je zelo podobna.

Stanovanji sta v gornjem delu med seboj ločeni natančno po sredini in sta bolj ali manj zrcalno identični, razen ob poševni steni. Kot rečeno, če bi želeli, lahko delovno mizo premestite tudi v ta prostor.

Darja Hughes, dipl. design. inter.