V vsakdanjem življenju smo obdani z neštetimi izdelki, ki so na voljo v številnih različicah, vendar med njimi nobeden ne izstopa. Mnogi potrošniki so se odvrnili od široke proizvodnje, v kateri se avtentičnost izdelkov kaj hitro izgubi, in so vse bolj osredotočeni na trajnost ter kakovost -  iz lovcev na ugodne priložnosti se spreminjajo v uporabnike, ki jim veliko pomeni kakovost. V tej luči so oblikovalci predstavili štiri prevladujoče trende za letošnjo pomlad.

Vrnitev prisrčnih petdesetih

Petdeseta se vračajo s prisrčnostjo (Trend Cute). Stare tehnike izdelovanja se uporabljajo v novih kontekstih. Petdeseta so zaznamovale živahne igre kontrastov, svežina pa je značilna za nostalgične dizajne, očarljive podrobnosti in tradicionalne materiale modernega videza, ki poudarjajo ženstvenost.

Proizvajalci so na novo odkrili stil petdesetih let: tu so pike, črte in drobni cvetlični vzorci za blazine in namizne prte. Za pohištvo so značilne ženstvene oblike, včasih so zraven tudi dekorativne pentlje. Veliko je svetlega lesa pa tudi kovine svetlih barv, za stole in police pa oblikovalci pogosto uporabljajo jeklene cevi. Izdelki, ki so cveteli v preteklosti, vseeno niso izgubili stika s sedanjostjo.

_24.jpg

Sproščena sodobnost

Z usklajenimi, jasnimi oblikami in skrbno premišljenim, funkcionalnim dizajnom dobimo rafirinanost v obliki sproščene modernosti. Oblikovanje je videti manj rigidno in se izkazuje v mehkih oblikah - takšne prijetne značilnosti pač naredijo večji vtis kot pa toga arhitektura. V iskanju opredelitve novega klasicizma so novi modeli pohištva vse bolj zadržani.

Stilno pogrnjena miza razkazuje keramične posode, ki so videti ročno narejene, kot bi vsak kos posebej izdelal lončar. Tu so čiste oblikovalske linije in prefinjen slog podeželske hiše, kot je moderna kombinacija kovine in lesa,  krožniki in pribor so v rdeči ali olivno zeleni barvi, na mizi pa prevladujeta tudi bela in srebrna. V preteklosti smo udobje enačili z učinkom zapredka, toda dandanes si ljudje želijo domačnosti – radi smo doma, vendar ne sami.

22a.jpg

Surove industrijske oblike

Surovost je trend, ki se obrača k industrijskim oblikam. Njegova osrednja točka so surovi, grobi naravni materiali. Rudarstvo, avtomehanične delavnice in garaže so oblikovalski vzorniki, zaradi česar so dekorativni prijemi zanimivi, oblike pa so funkcionalne in odporne.

Poudarek je na neobdelanih naravnih materialih, sprejemljivo in celo zaželeno je, da pohištveni dodatki kažejo znake obrabe in spominjajo na industrijsko poreklo. Kot popoln kontrast pa so tu elegantni okraski iz čipke.

_28.jpg

Trend zmešnjav

Tako genialno kot tudi ležerno: trend "zmešnjav" (Mash) združuje vse, kar je barvito, veselo in zelo izrazno. Zanj so značilni pestra barvna shema, nenavadne kombinacije, različni etnični vplivi in unikaten dizajn. S svojo čustveno nabito estetiko bo trend po godu vsej družini. Privlačnost novih tehnologij in inovativne rešitve nasprotujejo čaru ročno izdelanih, s čustvi in nostalgijo nabitih izdelkov.

_20.jpg

Spomladi se vse vrti okoli barv – zberite pogum in izberite svetle in močne odtenke. Bleščeče ali matirane podlage, rožnata, oranžna, turkizna, zelena… Kjer so barve tako močne, so linije lahko manj stroge. To je še posebno všeč potrošnikom, ki imajo raje enostavnejše izdelke.

Utrinke s sejma si oglejte tukaj.