Podjetje Eko Gradvest namreč tam gradi (zaključuje!) vzorčno naselje večstanovanjskih objektov in enodružinskih hiš, ki se lahko pohvalijo z energetsko varčnostjo in uporabljenimi naravnimi gradbenimi materiali. Njihove inovativne rešitve pri gradnji bi morale biti vsem investitorjem za zgled, prodajna ponudba v teh, ne ravno rožnatih časih pa nima primere. Preberite!

Okolju in prebivalcem prijazno

Eko Gradvest je naselje Moj novi dom zasnoval kot zaključeno in poenoteno urejeno celoto 21 individualnih hiš in 15 večstanovanjskih objektov s po sedmimi stanovanji. Naselje vse bolj dobiva končno podobo, čeprav želijo v južnem delu namesto treh večstanovanjskih objektov zgraditi še več enodružinskih hiš, kar si želijo že vseljeni stanovalci naselja in okoliški domačini. Vendar še čakajo na spremembo lokacijskega načrta, ki ga mora potrditi občina Komenda.

Ko so pred štirimi leti začeli graditi naselje, so že gledali daleč v prihodnost. Odločili so se namreč za okolju in prebivalcem prijazno gradnjo, kar dokazujejo energetsko varčni in ekološko grajeni objekti, nekateri med njimi zdaj že ustrezajo tudi nizkoenergetskim standardom. Za gradnjo so namreč uporabili naravne materiale, kot so opeka, les, kamena volna za izolacijo fasade in strehe, ki jo ščiti kritina z naravnim peščenim posipom.

Za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva (okna, vrata) so uporabili inovativni sistem termoizolacijskih enokomponentnih skrivnih špalet, ki z odmikom rolete od okenskega okvirja in izolativnostjo ogrodja odpravi največkrat problematične toplotne mostove. Za ogrevanje uporabljajo zemeljski plin in/ali toplotne črpalke zrak/voda. Naselje je hkrati blizu neokrnjene narave pod Kamniškimi Alpami in večjih urbanih središč, kot so Ljubljana, Kranj, Kamnik, Domžale, Mengeš... Tudi letališče Jožeta Pučnika ni daleč.

Od najema do nakupa

Zdaj so pripravili akcijo za ugoden najem kakovostnih stanovanj, ki jih je mogoče najeti od enega do pet let. Od časa najema stanovanj bodo odvisne tudi druge dodatne ugodnosti, ki bodo sestavni del ponudbe, kot je denimo komercialni popust pri poznejšem odkupu stanovanj, če se najemniki zanj odločijo. Krajši bo čas najema, večje bodo še druge ugodnosti. Najemnine bodo mejile že na neprofitne, saj bo denimo za 110 kvadratnih metrov veliko stanovanje mesečna najemnina 490 evrov (glej tabelo). Na voljo so stanovanja s površino od 65 m2 (mesečna najemnina 370 evrov) do 115 m2 (mesečna najemnina 470 evrov), in sicer v pritličju, prvem nadstropju in mansardi (dupleks).

Poudariti velja, da bodo vse nepremičnine prodane bremen proste, kar pomeni, da bodo lahko zainteresirani kupci za nakup najeli hipotekarne kredite, zbrana najemnina pa bo štela kot lasten vložek, ki ga banke v takih primerih zahtevajo (najmanj 20-odstotno plačilo pologa). Namesto najemnine bo kupec tako plačeval mesečno anuiteto za v takem primeru že svoje stanovanje. Pri vseh načinih nakupa bo z najemnino zbrana vsota všteta v kupnino. V primeru odkupa si lahko najemniki odvisno od dolžine najema pridobijo dodaten nagradni komercialni popust od 2 do 8 odstotkov.

Pet srečnežev

Zainteresirani bodoči najemniki lahko sklenejo najemne pogodbe že zdaj. Ko bodo zapolnili razpoložljivo število tovrstnemu najemu namenjenih stanovanj, bodo na zaključni prireditvi izžrebali še pet srečnežev, ki jim v zadnjem letu najema ne bo treba plačevati najemnine. Ta zaključna prireditev bo v (pred)pustnem času, predvidoma konec februarja ali v začetku marca prihodnje leto, prav v naselju Moj novi dom v Komendi.