Z drevesi bi morali lepše ravnati, možnosti za to pa je kar nekaj. Predstavljamo vam primerov škodljivega ravnanja do dreves in enostavne rešitve, s katerimi lahko odnos do narave izboljšamo.

Nabiranje odpadlih vej

piknik.jpg

Spomladi se začne sezona piknikov na prostem in pohodov na bližnje griče. Ljudje radi nabirajo suhe veje, sekajo drevesa in odnašajo lubje, da z njimi zakurijo ogenj. Vendar pa gozdu naredimo mnogo škode, še posebno če gre za območje, na katerem se zbira veliko takšnih »turistov«. Trohneča podrta drevesa, lubje in drevesne veje imajo pomembno vlogo pri obnovi gozda. Strohneli les je pravzaprav hranilo, ki omogoča drevesom in rastlinam v gozdu, da dobro uspevajo. Svetujemo vsm, da ne kurite vej z območja, kjer imate piknik. Prinesite jih rajši s sabo ali jih kupite v bližnjem kampu.

Privezovanje psov k drevesom

Tisti, ki se piknika udeležijo skupaj s psom ali skupaj z njim kampirajo, svoje kosmatince radi privežejo k drevesom. Vrv, zavezana okrog drevesnega lubja, lahko naredi globoko zarezo in poškoduje drevo. Nekateri psi se zaradi jeze, ker so privezani, tudi znesejo nad drevesom. Drevo brez drevesne skorje, je bolj občutljivo za bolezni in škodljivce. Namesto da psa privežete ob drevo, poiščite rajši boljšo rešitev, kot je na primer vijak s plutovinastim zamaškom, ki ga preprosto zarijete v tla in nanj pričvrstite pasjo vrvico.

Izrezovanje začetnic v drevo

drevo.jpg

Najdemo jih na gozdnih poteh, globoko v gosto poraslem gozdu, na čereh, v gorah: drevesa z vrezanimi začetnicami. Morda sta začetnici imen ljubezenskega para v srčku videti lepi, vendar za drevo to ni dobro. Tako je namreč bolj dojemljivo za različne bolezni. Zakaj ne bi zamenjali "hobija" in rajši sponzorirajte del poti v narodnem parku ali kot prostovoljec pomagate pri njeni obnovi? Tako se bo vaše ime ohranilo, ne da bi škodovali drevesom.

Viseča šotorska krila kot zaščita pred dežjem

Kadar organiziramo piknik na prostem, s seboj radi vzamemo tudi šotorska krila, ki jih v primeru dežja z vrvmi privežemo na drevesne veje. Pri tem pa še pomislimo ne, da lahko tako, če je veter močan, poškodujemo drevo. Boljša rešitev je preprost platnen paviljon, ki je enostaven za postavljanje in razmeroma poceni.

Lomljenje mladih olesenelih poganjkov

piknikkosara.jpg

Včasih se izdelovanja ražnjičev ter natikanja krompirja ali jabolk na paličice lotimo v gozdu tik pred piknikom. Menimo namreč, da bo tako vse skupaj videti bolj pristno in naravno, zato nalomimo mlade, olesenele drevesne poganjke, na katere nataknemo živila. Vendar pa tako drevesa izpostavimo nevarnosti: obrezovanje potrebujejo pozimi in ne takrat, ko so na vrhuncu rasti. Bolje je, da ražnjiče pripravite že doma in kupite posebne lesene ali kovinske paličice.

Ko se boste naslednjič podali v gozd, premislite o tem, da lahko s svojimi dejanji poškodujete drevesa, in poiščite rešitve, ki bodo škodo preprečile.