Zelenjavni vrt

Če je zemlja dovolj ogreta, lahko na zavetno mesto pod vrtno tkanino (da rastlinice zaščitimo pred nizkimi temperaturami zraka) posejemo nekatere vrtnine: špinačo, pastinak, bob, črni koren, lahko pa poskusimo tudi z redkvico in zgodnjim grahom. Med vrste boba posejemo špinačo in redkvico.

V ogrevanem prostoru sejemo rano cvetačo in rano zelje, zgodnji korenček, zeleno, redkvico, zgodnjo solato, paradižnik, paprike, jajčevec. Konec meseca naj bo pripravljena tudi toplo gredo, kamor prav tako posejemo naštete vrtnine. V gredice pa lahko damo tudi v zabojčkih vzgojene sadike solate in vmes redkvico.

steklenjak1.jpg

Za zgodnejši pridelek lahko v februarju že nakaljujemo rani krompir. Damo ga v plitve zabojčke v prostor na svetlo mesto in na temperaturo 12 do 15 stopinj Celzija. Tisti del gomolja, kjer je največ očesc, obrnemo navzgor.

Sadni vrt

V toplejših dneh že začnemo obrezovati sadno drevje, ki mu razredčimo pregoste krošnje ter odstranimo suhe in bolne dele. Še prej pa preglejmo in si pripravimo orodje za obrezovanje. Nepogrešljive so škarje, pozabiti pa ne smemo niti na žago za debelejše veje in škarje z dolgo vrvico in palico za krošnje višjih dreves. Mesto, kjer smo odrezali debelejše veje, zamažemo s cepilno smolo, prav tako pa zamažemo tudi ranjena mesta, ki jih je na drevju pustil mraz. Tako preprečimo vdor škodljivih mikroorganizmov iz okužbe z njimi.

obrezovanje_drevja.jpg

Ob koncu meseca, če se nekoliko otopli, opravimo predpomladansko škropljenje proti boleznim in škodljivcem. Proti boleznim uporabimo bakrove pripravke. Proti škodljivcem škropimo, ko se napnejo prvi brsti, še bolje pa, ko so brsti v fazi mišjega ušesa. O ustreznih sredstvih in njihovi uporabi nam bodo svetovali v kmetijski apoteki. Breskve in nektarine škropimo proti breskovi kodravosti.

Februarja lahko tudi že pripravimo sadilne jame za drevnino, ki jo bomo sadili spomladi.

Okrasni vrt

Od enoletnic lahko na toplem v zabojčke posejemo kitajski nagelj, lobelijo, zajčke, petelinov greben, glavinec, dalije, okrasni tobak, petunije, kadulje.

garden_job1.jpg

Izberemo tudi poleti cvetoče čebulnice, ki jih bomo sadili od marca naprej: gladiole cvetijo od aprila do septembra, dalije od avgusta do oktobra, orjaški luk cveti že maja, modri luk in zvezdastoobli luk bosta cvetela v juniju, gomoljne begonije od junija do oktobra, lilije pa od aprila do septembra.