Praznično drevesce bo zažarelo s pravimi okraski

Kljub trendom, ki bi praznično drevesce radi izrinili iz okrašenih domov, bo jelka ali smrečica v predprazničnih dneh še vedno v središču pozornosti. Jelka kot zimzeleno drevo po poganskih verovanjih simbolizira obnavljanje življenja oziroma nesmrtnost, njeno okraševanje pa izvira iz rimskokatoliške tradicije. Ne glede na to, ali boste izbrali naravno ali umetno drevesce ali pa se boste odločili za najbolj ekološko možnost – živo drevo v loncu, ki ga boste lahko kasneje posadili v naravi − bo vaše drevesce v vsem svojem sijaju zažarelo s pravimi okraski.

»Smreke niso okrašene le s pisanimi kroglicami, temveč jih krasijo tudi storži, mehurčki in okraski v obliki ledenih sveč ali kapljic,« pravi o letošnjih trendih v okraševanju Marka Karpan, kreativna vodja vodilnega podjetja za dekoracijo in aranžiranje v Sloveniji Pro-Mak. »Vedno bolj se uveljavlja trend okraševanja s starinskimi figurami iz časa naših babic. To so ptički, gobice, steklene sladkorne paličice, bomboni…, ki jih na drevesce pritrdimo s ščipalkami. V novoletnem okrasju je vedno več vzorcev in zaobljenih oblik, ki v dom vnašajo toplino in mehčajo ostre linije minimalistično oblikovanega pohištva.«

Poigrajte se z namiznimi ali visečimi aranžmaji

dekor1.jpg

Dom lahko okrasite tudi z namiznimi aranžmaji, ki bodo lepo nadomestili novoletno drevesce. Potrebujete le nekaj smrekovih vejic, okraske po želji – in domišljijo brez meja. In ni nujno, da so okraski zgolj tradicionalne svetleče se kroglice: uporabite storže, sladkarije, plišaste igračke, sličice, ki ste jih izrezali iz starih novoletnih voščilnic, figurice angelčkov in podobno. Ne pozabite na lepe svečke, ki bodo zaokrožile videz okrasja in mu podarile eleganten pridih. Lep novoletni okras doma so tudi girlande iz naravnih ali umetnih smrekovih vejic ali visoke veje, s katerih visijo najrazličnejši okraski. Poigrajte se z barvami, oblikami in materiali – možnosti je nešteto.

Ob prazničnem vzdušju, ki ga bo v stanovanje vneslo drevesce ali aranžmaji, ne pozabite na zunanjost doma. Na vhodna vrata obesite okrašen venček, ki bo pozdravljal goste, okenska stekla pa okrasite s figuricami, izrezanimi iz papirja, motivi, ki ste jih narisali z okrasnimi pršilniki ali umetnim snegom, drobnimi okraski ali svetlobnimi cevmi. Če stanujete v hiši, imate skorajda neomejene možnosti okraševanja, vendar nikar ne pretiravajte. Svetlobni verigi na vsaki strani vhodnih vrat ali z LED-lučkami diskretno osvetljena smreka na domačem vrtu bo dovolj, da bo vaš dom zasijal v pričakovanju prazničnih dni.

Tudi letos prevladujejo srebrno-vijoličaste kombinacije

dekor2.jpg

In katere barve nam letos priporočajo poklicni dekoraterji? Trenutne barvne smernice v okraševanju sicer sledijo aktualnim modnim dogajanjem. »Tudi letos še vedno prevladujejo srebrno-vijoličaste kombinacije, pastelne barve, odtenki v barvi pudra, večna bela, ki simbolizira mraz in led, ter zlata,« pojasnjuje Karpanova. »Rdeča barva, ki simbolizira ogenj, toploto, luč, se le redko pojavlja z zlato. Pogosteje jo srečamo v kombinaciji z naravnimi materiali.« Če hočete ustvariti harmoničen prostor, potem se raje izognite pisanemu okrasju, ampak izberite kombinacijo barv, ki bo najbolj skladna z interjerjem, pa tudi če to niso najmodernejši barvni odtenki in kombinacije.