Zdaj je pravi čas, da prehitimo sezono in polepšamo bivalne prostore. Kupite spomladanski šopek za katerega izmed praznikov, ki jih je v teh spomladanskih mesecih prav veliko (dan žena, materinski dan, velika noč). Za vse te priložnosti je spomladansko cvetje kot nalašč, saj nosi veliko simbolike, ker je krhko, mlado, sočno in močnih barv, ki nas poživijo.

vrt.jpg

Zmotno je mišljenje, da spomladansko cvetje v vazi ne zdrži dolgo, le menjati mu moramo vodo in prirezovati peclje. Sveže cvetje nam bo delalo družbo vsaj teden dni ali celo dva, če je prostor hladen.

Narcise in tulipani

narcise.jpg

V zgodnjem spomladanskem času so tulipani in narcise nepogrešljivi v šopkih. Redko jih kombiniramo med seboj, saj imajo narcise sok, ki rad uniči drugo cvetje, tulipani pa v vazi opazno rastejo - zato jih moramo v mešanem šopku nenehno krajšati, da šopek ohrani obliko.

Tako tulipane kot narcise lahko lepo dopolnimo z vejami, nabranimi v naravi, ki so najprej gole, doma v vazi pa zacvetijo ali ozelenijo, kar da šopku še poseben čar. Veje v šopku spomladanskega cvetja dajo nežnemu in krhkemu cvetju tudi oporo, da se ne povesi.

Hijacinte

hiacinta.jpg

Prav mikavne so tudi hiacinte, ki imajo značilen vonj, ki napolni prostor. Če imate dovolj velik in hladen prostor, kot je predsoba, jih zelo priporočamo, če pa v tem prostoru živite ali celo spite, potem izberite raje frezije, ki le nežno dišijo in vas nikakor ne bodo motile.

Med spomladanskim cvetjem pogosto najdemo tudi ranunkule, ki jim rečemo tudi kitajske vrtnice, in anemone, ki so prave vzdržljivke v vazi, saj nam dolgo delajo veselje.

Barvne kombinacije spomladanskega cvetja

tulipani.jpg

Nekateri imajo radi pisane šopke. Kadar izbiramo cvetje za otroke in mlade, izberemo pisano cvetje, če pa kupujemo cvetje za starejše, potem naj bo kombinacija ene ali dveh sosednjih barv. Starejši imajo raje umirjene barvne kombinacije.

Za sodobne interjerje izberemo barve cvetja, ki sodijo v izbrano okolje - najpogosteje šopek enakega cvetja v eni barvi z dodatkom nekaj vej, ki obliko šopka podaljšajo in ga naredijo elegantnejšega.