Letos bom raje kupil umetno drevesce, ker je to okolju bolj prijazna možnost, kot odrezati živo drevo, kajne?

Ne tako hitro! Drevesce je verjetno narejeno iz polivinilklorida, plastike, ki je produkt petroleja, ki oddaja škodljive pline, podobno kot nove zavese za prhanje. Vsebujejo lahko tudi svinec in so zelo nevarna, če kateri del drevesa zaužijemo, zato morate biti, če imate majhne otroke, zelo previdni.

zeleno_drevo1.jpg

Toda odrezati čudovito živo smrečico tudi ni ekološka rešitev.

Ne pozabite, da so zimzelena drevesa obnovljivi vir energije in da v času, ko rastejo, dajejo zavetje pticam in drugim divjim živalim. Poleg tega zmanjšujejo vsebnost ogljikovega dioksida v zraku in druge pline, ki povzročajo globalno segrevanje. Ko gozdarji odrežejo drevo, posadijo novo sadiko. Vendar bodite pozorni na drevesa s plantaž, ki so lahko obdelana s kemičnimi snovmi, kot so pesticidi in kemična barvila.

Toda tudi zimzeleno drevo bo po praznikih romalo v smeti.

Ni nujno tako. Pozanimajte se o možnosti recikliranja, razrezano drevesce pa lahko pustite tudi v zabojniku za organske odpadke ali ga sežgete v domači peči.

zeleno_drevo.jpg

Ampak božičnemu drevescu se vseeno nočem odpovedati!

Ni se vam treba! Verjetno najbolj okolju prijazna možnost je kupiti posajeno zimzeleno drevo v loncu. V stanovanje ga prenesite za praznike in ga nato posadite na vrtu, kjer vas bo počakalo vse do naslednjega leta. Lahko pa namesto drevesca v dnevni sobi okrasite zunanjo smreko ali jelko ter pozabite na težave s prinašanjem in odnašanjem drevesa v stanovanje in iz njega.

Toda šele vonj zimzelenja naredi praznike res praznične!

Drži. Stanovanje lahko okrasite tudi z dišečimi smrekovimi vejami. Dodajte jim novoletne okraske, naredite iz njih venček ali svečan šopek – in že imate praznično okrasje, ki lahko povsem nadomesti smrečico. Vaši otroci s tem seveda najbrž ne bodo soglašali!

zeleno_drevo2.JPG

No, zdaj imam svoje zeleno božično drevo. Ali obstaja kak okolju prijazen način, kako ga okrasiti?

Seveda! LED-lučke porabijo do 90 odstotkov manj elektrike kot navadne okrasne svetlobne verige. Ker so hladne, so tudi varnejše od klasičnih novoletnih lučk. Namesto da bi kupili nove bunkice in druge okraske za drevesce (ki so običajno uvoženi iz ekologiji nenaklonjene Kitajske), okrasite drevo in stanovanje z okraski, ki ste jih naredili sami. K ustvarjalnemu in zabavnemu delu povabite vso družino in prijatelje ter praznujte praznike »zeleno«.