Dobro počutje v lastnem domu je osnovnega pomena za naše zdravje. Seveda pa to ni odvisno le od postavitve pohištva in razporeditve prostorov; harmonija in ugodje med domačimi štirimi stenami sta le eden izmed pogojev za vsakodnevno srečo, ki je enkrat večja, drugič manjša. Kako torej pregnati dolgčas in turobnost iz stanovanja?

Poigrajte se s pohištvom in dekorjem

hisa3.jpg

Naj bo luč! Četudi vaše stanovanje ne dobi zadosti dnevne svetlobe, obstaja nekaj trikov, kako zmanjšati to težavo. Stene okrasite z ogledali, za zavese uporabite prosojne tkanine, odgrnite žaluzije in kar je najpomembneje: pomivajte okna.

Preučite, kako vstopate in izstopate iz prostorov. Ali energija med prostori teče nemoteno ali pa se morate med hojo vsake toliko časa umikati pohištvu in drugim predmetom. Če je temu tako, poskušajte na novo razporediti pohištvo in ga oblikujte v posamezne skupine. Uredite si kotiček za pogovore in srkanje čaja ter dodajte kakšen kos, ki bo v vaše stanovanje vnesel življenje. Že res, da ima pohištvo rado stene, a kljub temu to ne pomeni, da mora temu biti vedno tako.

Aktivne bivalne navade

hisa2.jpg

Storite nekaj za vaše stanovanje, kar ga bo osrečilo. Prebarvajte stene, obesite lepo sliko ali si privoščite penečo kopel v starinski kadi. Prav tako vas lahko v slabo voljo spravljajo umazanija in nakopičene maščobe na stenskih ploščicah, hrbtni strani omaric, prah na zgornji strani pohištva… Lotite se čiščenja in zavrzite vse nepotrebne stvari, ki jih že dolgo niste uporabili. Obrišite prah s knjižnih polic in na novo razporedite knjige; operite preproge in poskušajte vnesti kar največ reda v vaše življenjske navade.

hisa1.jpg

Najpomembnejša pri dobrem počutju v stanovanju pa je vsekakor vaše aktivno sodelovanje v vsakodnevnem življenjskem ritmu. Uporabljajte stanovanje: skuhajte si obrok, preberite dobro knjigo, si poglejte film ali ga preprosto očistite. Če nič od tega ne bo pomagalo, vam bo dolgočasje iz stanovanja zagotovo pomagal pregnati hišni ljubljenček.