S pohištvom zatrpano stanovanje, ki ne dopušča prostega pogleda vanj in izven njega, bo videti še bolj tesno kot sicer. Umaknite pohištvo proč od prehodov – odprli boste prostor in ga naredili na videz večjega. Klubske mizice, ki zavzemajo preveč dragocenega prostora, zamenjajte z mizicami, ki jih prislonite ob steno ali kavč. Če vidite tla, bo soba takoj videti večja.

Izberite nežne, svetle barvne odtenke

bela3.jpg

Svetli prostori so videti mnogo večji od temno prepleskanih, zato dobro razmislite o barvah na stenah. Bela je najboljša za tesne garsonjere, izogibajte pa se sivih in črnikastih tonov, kajti te barve vpijajo svetlobo in prostor naredijo na videz še manjši.

Izberite odtenke iste barve in jih uporabite pri tkaninah, tapetniškem blagu, zavesah in na stenah. Ena sama barva v stanovanju spodbuja učinek nepretrganosti in poveže prostore v celoto. Hladne ter občutljive tople barve dajejo prostorom vtis odprtosti. Uskladite barve sten in pohištva – kontrastne barve porušijo vtis harmonije v prostoru.

V stanovanje spustite svetlobo

svetloba1.jpg

Vsak prostor bo videti večji, če je dobro razsvetljen – bodisi z naravno bodisi z ustrezno umetno svetlobo. Zastori zavzamejo precej manj prostora kot zavese in še bolj praktični so. Ne pozabite, prosojne tkanine prepuščajo večino svetlobe. Za še boljo osvetlitev poskrbite z dodatnimi svetilkami na stenah ali stoječimi lučmi.

Ste pomislili, da bi na stene obesili ogledala? Odsevne površine naredijo prostor navidezno večji in mu dajo več globine. To je trik, ki ga s pridom uporabljajo notranji opremljevalci. Ogledala lahko namestite tudi na pohištvo in dobili boste enak učinek.

Rešitev je večnamensko pohištvo

multi_zofa.jpg

V trgovinah je na voljo veliko večnamenskega pohištva za majhna stanovanja, zato z nakupom ne oklevajte. Veliko sedežno garnituro naj nadomesti kavč, ki lahko služi tudi kot ležišče za goste in shramba za dodatno posteljnino. Namesto klasične izberite klubsko mizo, kamor lahko hkrati spravljate drobnarije. Zakonsko posteljo naj nadomesti še vedno dovolj udobna postelja nekoliko manjših dimenzij.

Veliko prostora boste prihranili, če boste izkoristili zidove. Postavite ob stene visoke knjižne police ali ozke omarice, v katere boste zložili vse stvari, ki bi se vam sicer valjale po stanovanju. Sami lahko izdelate police za shranjevanje CD-jev, časopisov, revij… Tako urejeno stanovanje bo dajalo vtis prostornosti in organiziranosti.

Tudi tesna kuhinja je lahko organizirana

counter.jpg

Dodaten prostor v kuhinji boste ustvarili z omaricami do stropa. Pohištvo in stene naj bodo svetle barve (ne nujno bele), s čimer boste odprli prostor. Razsvetljava pod kuhinjskimi omaricami poskrbi za dobro preglednost, kuhinjski pult pa zaradi tega ni videti prevelik. Enake talne obloge v kuhinji in drugih prostorih poskrbijo, da se prostori lepo pretakajo eden v drugega in so videti večji.

Kupite vgradne kuhinjske aparate. Vgrajena mikrovalovna pečica vam bo prihranila prostor na kuhinjskem pultu. Podpultno pečico uporabite za shranjevanje velikih pladnjev in ponev. Na steno namestite obešalo, na katerega obesite kuhinjske pripomočke, okensko poličko pa izkoristite za shranjevanje začimb. Če je kuhinja premajhna, da bi vanjo postavili klasično jedilno mizo, nič zato – uporabite stensko mizo, ki jo, kadar je ne uporabljate, preprosto zložite.

S prenovo do dragocenega prostora

glass_brick1.jpg

Če je stanovanje pretesno, razmislite o prenovi, s katero boste pridobili več prostora. Odvisno od razporeditve prostorov in nosilnosti sten (obvezno se posvetujte z gradbenim strokovnjakom) lahko prebijete zid med dnevno sobo in kuhinjo ter ustvarite enoten večji prostor. Vtis prostornosti boste dobili tudi, če zidano steno med hodnikom in kopalnico nadomestite s steklenimi zidaki.

Ob prenovi pomislite na vgradne omare z drsnimi vrati, ki vam privarčujejo ogromno prostora v primerjavi s klasičnimi omarami. Ne pozabite pa niti na druge možne prostore za shranjevanje, kot je na primer neizkoriščen prostor pod stopnicami.