Hrana, ki jo hranimo v zamrzovalniku pri 18 stopinjah pod ničlo, je varna, pod pogojem, da jo zamrznemo svežo, nepoškodovano in mikrobiološko sprejemljivo. S pravilnim zamrzovanjem, ki pri nizkih temperaturah onemogoči delovanje mikroorganizmov (bakterij, kvasovk in plesni), ohranite zdravstveno neoporečnost in kakovost živil. Prav mikroorganizmi so tisti, ki lahko spremenijo videz in sestavo hrane ter povzročijo, da postane neužitna.

food_vacuum_bag.jpg

Nujno je pravilno pakiranje

Za vzdrževanje kakovosti in preprečitev nezaželenih posledic zamrzovanja, ki vpliva na končno kakovost izdelkov, je nujno pravilno pakiranje. Meso lahko zamrznete v originalni embalaži, ki pa sčasoma začne prepuščati zrak, zato se njegova kakovost zaradi dehidracije zmanjša. Za dolgotrajno hranjenje v zamrzovalniku naj bo embalaža neprepustna, med pakiranjem pa je priporočljivo iz nje iztisniti ves zrak. Če zamrzujete veliko živil, razmislite o nakupu vakuumskega strojčka za pakiranje.

Če embalaža ni primerna, se na mestih, kjer pride zrak v stik z mesom, spremeni barva, ki postane sivkasto rjavkasta. Takšna sprememba še ni razlog, da meso vržete stran, saj svetlo rdeča barva mesa med hranjenjem v zamrzovalniku (odvisno od vrste) potemni ali dobi svetlo rjavkasto ali temno rdečo barvo. To je zaradi pomanjkanja kisika in delovanja mraza normalen pojav – sprememba barve in okusa pa je lahko tudi posledica predolgega hranjenja v zamrzovalniku.

zamrznjena_hrana.jpg

Koliko časa lahko določeno hrano shranjujemo?

Zamrznjen kruh porabite v enem mesecu; kasneje ga lahko vržete le še v koš za smeti. Enako velja tudi za kuhano zelenjavo in sadje; še posebno za krompir, ki ga sploh ni dobro zamrzovati. Surovo meso – odvisno od vrste – lahko v zamrzovalniku hranite devet mesecev (perutnina) ali leto dni (teletina, svinjina). Surovega mletega mesa ne imejte v zamrzovalniku dlje kot šest mesecev, prav tako ne surovega sadja, ki po preteku tega časa izgubi značilno aromo.

• pecivo in kruh – 6 do 8 mesecev
• kosi piščanca – 9 mesecev
• cel piščanec – 12 mesecev
• zamrznjeno sadje – 8 do 12 mesecev
• sladoled – 1 mesec
• citrusi – 4 do 6 mesecev
• drugo sadje – 4 do 6 mesecev
• margarina in maslo – 9 mesecev
• svinjsko meso, telečje meso – 12 mesecev
• jagnjetina in junčje meso – 12 mesecev