Psihologi si na valentinovo vsako leto znova postavljajo enaka vprašanja: Sta ljubezen in spolna privlačnost čustveni reakciji, ki ju stimulirajo možgani? Ali res moramo imeti nekoga radi?

Raziskovanje kemičnih osnov ljubezni

love.jpg

Raziskovanja domnevnih kemičnih osnov ljubezni se je lotila skupina ameriških univerzitetnih psihologov. Moške prostovoljce so razdelili v dve skupini. Prvo so na drugo stran reke poslali čez improviziran viseči most, druga skupina pa je reko rutinsko prečkala po navadnem mostu. Vsakega udeleženca poskusa je onkraj reke čakalo privlačno dekle, mu pod pretvezo, da dela anketo, zastavilo peščico nepomembnih vprašanj ter mu izročilo vizitko s svojo telefonsko številko, češ naj pokliče jutri, če ga zanimajo rezultati.

Naslednji dan je poklical le eden od desetih moških, ki so se sprehodili čez navaden most, in kar sedem od desetih moških, ki so se nad reko lovili po visečem mostu. In diagnoza? Moški z visečega mostu so strah in negotovost, ki sta se jim vtisnila v spomin med prečkanjem, podzavestno pomešali s čustvenim vznemirjenjem, ki ga sproža spolna privlačnost.

Prav spolna privlačnost v kombinaciji z naklonjenostjo pa je tisti ključni dejavnik, ki odloča, ali se v posameznikovem čustvenem mikrokozmosu namesto jeze, strahu ali žalosti aktivira ljubezen.

Ljubezenski napoj

koktajl.jpg

In kaj storiti, če je ljubezni premalo? V zgodovini so bili priljubljena metoda uroki ali ljubezenski napoji. Med slednjimi naj bi bili najučinkovitejši tisti na osnovi alkohola. Nekateri so bili tako uspešni, da so se njihovi recepti ohranili vse do današnjih dni, le da jim zdaj ne rečemo več ljubezenski napoji, ampak koktajli... No, kasneje so odkrili tudi čokolado, ampak to je že druga zgodba.

Tudi če vam ljubezni ni treba podkrepiti z napitkom ali čokolado, uživajte v družbi svojega najdražjega ali najdražje - in to ne le za valentinovo, ampak prav vsak dan v letu.